Állatvilág

2014.06.01. 13:11

Négylábúak nagy napja

Székesfehérvár - Herman Ottó természettudós halálának 100. évfordulója tiszteletére rendezték meg június elsején a HEROSZ Fehérvári Állatotthon nyílt napját.

Miskei Anita

Szabadon szaladgáló, játékos ebek fogadták a látogatókat a HEROSZ Fehérvári Állatotthonban vasárnap a kora délutáni órákban. Kicsik és nagyok együtt simogatták a kutyákat, melyek hálásan futották a körököket az állatotthon területén. Mókáztak, hízelegtek, örömmel fogadták az állatok a sok érdeklődőt. Berey Attila, a HEROSZ országos elnöke köszöntőjében elmondta, Herman Ottó példaértékű élete, munkássága előtt tisztelegnek ezen a napon, s emléktáblát is avatnak, melyet a HEROSZ önkéntesei készítettek.

Önkéntes kutyasétáltatókat vártak a Fehérvári Állatotthonba. Ha csak néhány percre is, de sokan gazdikká váltak

- A mai napon nem csak a természettudósra emlékezünk, de szeretnénk közelebb hozni az érdeklődőkhöz a menhely munkáját, az itt lakó állatokat. Fontos célunk, hogy megtanítsunk mindenkit az állatokkal bánni, velük együtt élni. Igyekszünk olyan helyet teremteni itt az állatoknak, hogy komfortosan érezzék magukat. Igaz, a gazdit helyettesíteni nem tudjuk, ahhoz túl sokan vannak - mondta Berey Attila. Hozzátette, jelenleg 150 kutya és 60 macska vár új gazdira. - Szeretnénk, hogy a felelős állattartás fogalmát mindenki magáénak érezze, s így nem válnak a későbbiekben a kutyák, macskák gazdátlanná - tette hozzá.

Sziebert Gergely, a Fejér Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságának igazgató-főállatorvosa úgy fogalmazott, bár hatóságként csak a jogszabályok betartatása a feladatuk, igyekeznek ezeket a szervezeteket minden módon támogatni.

A Királyok Parkjában az egészséges életmódra és az állatvédelemre hívták fel a figyelmet, s közben a gyerekeket izgalmas programok, arcfestés, játékok várták

Elhangzott az is, Herman Ottó hozta létre az első állatvédő szervezetet, s a HEROSZ ennek jogutódja, így ennek szellemében dolgoznak.

A szabadon szaladgáló kutyusokat egyébként az önkéntesek sétáltathatták is, de voltak bemutatók, viselkedési és egészségügyi kérdésekre válaszoltak a résztvevő állatorvosok, az érdeklődők meghallgathattak állatvédelmi és állatmentési előadásokat is. Az estig tartó programokon bárki gazdija lehetett egy kis állatnak rövid időre. A gyerekek pedig kedvükre dédelgethették az állatotthon négylábú lakóit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!