Állatvilág

2016.12.23. 11:59

Nem festjük az ördögöt a falra, de a gazdiknak érdemes felkészülni! Íme a szakember tanácsai

Ahogy az már csak lenni szokott, mindig az ünnepi időszakban történik valami kedvenceinkkel. A tapasztalt állattartók felkészültek az eshetőségekre. Krepsz Gyöngyi, a Herosz Takarodó úti állatotthonának vezetője tanácsaival segít.

S. Töttő Rita

Talán még nem késő felhívni a figyelmet arra, hogy állatot ajándékozni karácsonyra csak akkor szabad, ha egészen biztosak vagyunk benne, hogy a megajándékozott fél ennek örül. Sőt, tudjon is róla, hiszen adódhatnak olyan igények, amelyek miatt nem lesz teljes az öröm. Az állat fogadására előre fel kell készülni, árulja el Gyöngyi, ahogy azt is: szerezzük be a szükséges felszereléseket, gondoljuk át, hogy a megajándékozott tudja-e felelősséggel vállalni az ünnepek utáni időszakban is a gondozását, amikor már iskolába, munkába kell menni.

Ha pedig már van otthon állatunk, akkor az egyik legfontosabb teendő – szögezi le a menhelyvezető, hogy legyen kéznél annak az állatorvosnak az elérhetősége, aki sürgős esetben az ünnepi időszakban is fogad betegeket. Az igazán felkészült gazdi még konzultál is előre az orvossal, hogy tudja, mikor, mire számíthat.

A kíváncsi vagy épp néha galád módon viselkedő kedvenceink miatt és az ünnepi hangulat megtartása érdekében gondoljuk át, mit teszünk a karácsonyfára! A szakember tanácsa szerint, ha lopkodós a kedvenc, ne tegyünk édességeket a fára, vagy legalábbis elérhető közelségbe ne. Nagy bajt tud okozni a szaloncukor kampója is, amit az édességgel együtt habzsolnak be időnként kedvenceink, ezért ha lehet, cseréljük le a kötöző anyagot is. Másrészt kössük ki valamihez a fát, nehogy eldőljön. Vannak, akik babaráccsal kerítik körbe, így oldják meg a problémát.

Tudjuk jól azt is, hogy az ünnep a gasztronómiai élvezetek széles tárházát is hozza magával, melyből szeretnénk, ha kedvenceink is részesülhetnének. Pedig nem tesszük jól, ha túletetjük és olyan fűszeres, zsíros, cukros ételekkel tömjük, amitől megbetegedhet. És akkor azokról a mérgekről még nem is szóltunk, amelyek nekünk ártalmatlanok, de a kutyákra például kifejezetten veszélyesek: ilyen a csokoládé vagy a xilit és a kakaó is.

Karácsony után pedig még készülhetünk a szilveszteri őrületre – hívja fel a figyelmet Krepsz Gyöngyi: állatorvosnál ellenőriztessük a kutyában található mikrochipes azonosítót, vajon a nevünkön van-e, vajon az aktuális telefonszám van-e regisztrálva, és ha szükséges – mert az állat érzékeny a hangos zajokra – kérdezzük meg az orvost, mit tehetünk.

Találjuk ki, hová tegyük a kutyát szilveszter idejére, sőt, arra is érdemes figyelni, hogy ne kerüljön például a fekhelye törékeny dolog (ablak, ajtóüveg stb.) közelébe, mert a hirtelen ijedelemtől neki is rohanhat. Tegyünk rá nyakörvet telefonszámmal és ne sétáltassuk póráz nélkül, akkor sem, ha egyébként engedelmesnek gondoljuk, ugyanis egy illegálisan eldurrantott petárdától megijedhet és elszaladhat. Ha mégis megtörténik a baj, mielőbb értesítsük az állatorvost, hogy a chip segítségével a regisztrációs rendszerben rögzítsék az eltűnést. Emellett keressük fel az összes lehetséges állat menhelyet is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!