Állatvilág

2017.06.30. 12:19

Nyers hús a kutyának - azaz a BARF etetés az állatorvos szerint

A nyers hús etetése kapcsán szakember árulja el azt, szerinte mire kell odafigyelni, ha valaki ilyen módon eteti kedvencét. A B.A.R.F. etetés is hordozhat magában ugyanis veszélyforrásokat.

S. Töttő Rita

A B.A.R.F. vagy a Biológiailag Megfelelő Nyers Étrend egyfajta tiltakozásként, a száraztápok elleni fellépésként indult el Ausztráliában és az USA-ban. Egyre több kutyatulajdonos szembesült azzal, hogy kedvencének emésztési problémája, gyulladásos bélbetegsége, állandósult hasmenése, szőr-bőr betegsége, ízületi problémája van, melyek hátterében azonosítható volt a civilizált kutya étrendjének jelentős változása.

Vitathatatlan, hogy ilyen jellegű problémák felmerülése esetén legtöbb esetben a BARF étrendre történő átállás nyújt megnyugtató, hosszú távú megoldást – szögezi le Csernavölgyi Anna, székesfehérvári állatorvos, akinek páciensei közül is többen követik ezt a diétát.

Önmagában azonban a nyers csont etetése nem  egyenlő a BARF-al – hangsúlyozza a szakember, kiemelve, hogy a nyers hús etetésekor komplett receptúrákból kell összerakni a táplálékot.

–  Fontos, hogy az étrend részét képezzék a belsőségek, a zöldségek (többekközt a rost szükséglet miatt), a gyógynövények és az olajok is – sorolja az állatorvos, aki megemlíti, hogy amennyiben nem körültekintően alkalmazza a gazdi, ez a táplálási mód sok veszélyt is hordozhat magában. Így ne vágjunk bele minden alapvető ismeret nélkül a nyersetetésbe – tanácsolja. –  Kétes helyről származó nyers hústól súlyos betegségeket kaphatnak el kutyáink –  például  az Aujeszky betegséget – nyers vaddisznó vagy vaddisznóval keresztezett házi sertés húsának etetése vagy a Campylobacteriummal vagy a Salmonellával fertőzött baromfi származékok etetése esetén. Ezért, ha ezt az táplálási módot választjuk, járjuk körül a témát, kérjünk segítséget „barfozó” szakemberektől és feltétlenül megbízható helyről szerezzük be a nyers húst, melyet -18-20 Celsius fokon fagyaszóban tároljunk és csak etetés előtt közvetlenül olvasszuk fel! Nyers vaddisznó, vagy vaddisznóval keresztezett házi sertés húsának etetése szigorúan tilos, csak hőkezelés után adjuk kedvencünknek! – tanácsolja az állatorvos, hozzátéve, hogy gyermekek és az érzékeny immunrendszerrel rendelkező egyének kerüljék a nyers hús előkészítését! Összességében elmondható tehát, hogy a BARF étrend alkalmazása csak megfelelő előképzettséggel és körültekintéssel végezhető biztonságosan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!