Állatvilág

2015.01.12. 17:00

Nyershúst eszik a kutya

Székesfehérvár - Egyre többen gondolkodnak azon, hogy a legújabb trendnek hódolva nyershússal etessék a kutyájukat. De vajon vannak-e ennek a különös étrend-divatnak hátulütői?

S. Töttő Rita

A kutyák nyershússal való etetése borzolja mostanában a kedélyeket a gazdák körében. Egyszerűnek tűnik a recept : végy egy adag nyershúst, mosd meg, vágd fel és add a kutyának. Tény, hogy igazán egyszerűnek tűnik a módszer, könnyebb, mint megfőzni, megsütni, majd ezután tálalni a kis kedvencnek. Ám a nyershús etetésének módszere vita tárgya azok körében is, akik egyébként szívesen kipróbálják az újdonságokat. A berzenkedésnek egyébiránt érthető oka van, s nem csak azért, mert a nyershús evése nem illik a társadalmi - kulturális közegünkbe, hanem a higiéniás és egészségügyi kérdések miatt is.

De miért is? Lorászkó Gábor állatorvos, a megyei állatorvosi kamara elnöke elárulta, miért:

- Szögezzük le: a kutya nem vadállat, hanem háziállat - magyarázza. - Vagyis nem a természet szüleménye, hanem az emberé. Éppen ezért nincs is szüksége rá, hogy nyers húst fogyasszon. Még egy farkas számára is előnyösebb lenne a hőkezelt (sült, főtt) hús fogyasztása, mint a nyersé, csak hát a farkas nem tudja megfőzni a húst, így rákényszerül a nyers fogyasztására... - magyarázza szemléletesen az állatorvos.

A kutyának szánt nyers csonttal is vigyázni kell, nehogy romlott legyen vagy túl szilánkos  Fotó: a szerző

Sokan azzal érvelnek, hogy a nyershús etetésével ellenállóbb lesz a kutya, nem fogyaszt annyi méreganyagot, illetve, hogy vadabb, gyorsabb lesz. Nos, ennek sincs semmi alapja nyomatékosítja kérdésünkre a szakember, aki szerint a gyakorlatban általában egyetlen oka van annak, ha valaki nyershússal eteti a kutyáját: a költségmegtakarítás.

- Olyat már láttam, hogy valaki ledarált vágóhídi hulladékkal etette a kedvencét, de ennek az volt az oka, hogy ez a legolcsóbb megoldás - mondja. - Viszont ha romlott hús kerül az állat elé, annak komoly veszélyei lehetnek. Az elszaporodó baktériumok botulizmust és tetanuszt is okozhatnak tudjuk meg. A kutya egyébként szinte dögevő állat, ezért szívesebben fogyasztja el az elásott csirkenyakat, mint bármi mást. Ám, hogy ettől lesz-e baja vagy sem, előre sosem lehet tudni.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!