Állatvilág

2017.03.13. 15:05

Vágják a fát a tengelic alatt - Miért szorul védelemre az év madara?

Bár a 2017-es év madarává választották, védelemre és segítségre szorul a tengelic, vagy másik nevén: stiglic. Az apró, színpompás madár a lakott területek egyik kedvence, a csapatosan élő, állandóan „csevegő” pintyféle azonban sokszor bajba kerül.

Habár a tengelic fészkelőállománya 622 000-763 000 párra tehető hazánkban, és mérsékelt növekedést mutat, 2017-re mégis az év madarának jelölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. Ez a cím különleges figyelmet irányít erre a fajra, és azt jelzi, van mit tenni a védelmében - áll a szervezet friss közleményében.

Fotó: Orbán Zoltán/MME

Miért szorul védelemre a tengelic? Először is: tetszetős megjelenése és éneke miatt az illegális kalitkamadár-befogás máig érintett faja. Ezért a MME kéri a lakosságot, ha valakinek a tudomására jut, hogy ilyen tevékenység folyik a környezetében, jelentse a Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályán vagy a területileg illetékes nemzeti parknál!

A tengelic alatt sajnos a fát is vágják. Mivel parkokban, fasorokban, erdőszéleken, a fák ágai között fészkel, sajnos sokszor előfordul, hogy a költési időszakban történő fakivágások áldozatai lesznek a fiókái - a madárbarát egyesület igyekszik fellépni ezen gyakorlat ellen is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!