Állatvilág

2016.12.09. 10:57

Veszélyben a karácsonyi idill?

Székesfehérvár – Nagyon nehéz megállni, hogy az ünnepi asztalnál ne kapjon pár ínycsiklandó falatot a házi kedvenc is.

S. Töttő Rita

A jó gazda gondosságával eljárók azonban tudják: jobbat tesznek szeretett kutyájukkal, cicájukkal, ha nem etetik túl. A veszélyekről Csernavölgyi Anna, székesfehérvári állatorvos mesélt.

Vannak állatorvosi szempontból tipikus karácsonyi balesetek – szögezi le Csernavölgyi Anna, székesfehérvári állatorvos, amikor arra kértük, meséljen kicsit arról, hogy mi állattartók hol rontjuk el ünnepek táján - a kedvencünk gyomrát...

–A terített asztal mellett ülő, sóvárgó szemű kutyát például sokszor megszánják a gazdik, melynek sajnos betegség lehet a következménye – mondja a szakember és már sorolja is a lehetséges következményeket: leggyakrabban heveny gyomormegterheléssel, vagyis túletetéssel találkoznak az állatorvosok a rendelőkben ünnepek táján. – Ezen kívül a zsíros, fűszeres ételek hasmenést okozhatnak vagy éppen a sok csontot kapott kutyák karácsony után szorulással érkeznek a rendelőbe – tudjuk meg, ahogy azt is: a csokoládé, alkohol, édesítőszerek továbbra is tiltólistások egy állat étrendjében.

– Ismételten felhívnánk a figyelmet a xylitol, azaz a nyírfacukor veszélyeire, amelyet egyre több diétás édességben megtalálható – hangsúlyozza Anna, aki az állattartók másik ünnepi nehézségeire is rávilágít: – Amíg nem lett macskám, addig csak viccesnek tartottam a karácsonyfára felmászó és díszkivilágításba csavarodó macskák legendáját, de számomra is kiderült, ez valódi probléma! Mindig rögzítsük karácsonyfát, mert képesek a legfelső gömbért is felmászni rá! Ha észrevesszük, hogy egyik-másik dísz jobban foglalkoztatja kedvencünket, inkább időben cseréljük le!

Az állatorvos szerint kutyákat leggyakrabban az elektromos vezetékek, a szaloncukrok és habcsókok izgatják, utóbbiakat lehetőleg ne fémmel, hanem cérnával rögzítsünk – kapjuk a megfontolandó tanácsot, ugyanis gyakran egészben, csomagolással együtt fogyasztják el azokat a mohó ebek. Ennek, teszi hozzá a szakember, akár gyomor-bélműtét is lehet a vége! Továbbá tilos a karácsonyfa vizébe adalékanyagokat tenni – hogy miért? Egyértelmű, a kutyák megeshet, abba is szívesen belelafatyolnak.

Bármelyik esetről legyen is szó,  kellemetlen a családi ünnepek alatt ügyletre indulni. Sok panasz megelőzhető, figyeljünk kedvenceinkre!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!