Nicsak, ki fog beszélgetni?

2017. január 05., 09:14 szerző: Kocsis Noémi
komment
Székesfehérvár - Szinte minden várandós, jövendőbeli édesanya találkozik valamilyen szülésfelkészítő foglalkozással, lehetőséggel. Olyan viszont eddig nem volt a városban, amelyet szexológus-mediátor tartott volna.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Bár szülésfelkészítő élményem már nem éppen friss, több, mint tízéves, de ma is élénk, bár vegyes élményekként maradtak meg bennem az akkori foglalkozássorozaton tapasztaltak. Sok mindent megtudhattunk a „technológiáról”, azaz hogyan kell majd vajúdáskor levegőt venni, és mi történik az első szoptatáskor - de akkoriban még elmaradtak azok az információk, amelyek által megtanulhatták volna a leendő kismamák és a velük lévő kispapák, hogyan kovácsolódik a gyermekük születése után az ő hármasuk igazi családdá.

Arról meg, hogy hogyan oldják meg az ámuldozó-gratuláló család elvonulása után a hétköznapokban sorra jelentkező problémákat, végképp nem esett szó. utóbbi tekintetében talán egy, s más azóta változott, bátrabb szellemiségű születésfelkészítőkre jelentkezhetnek a leendő szülők - de olyan minden bizonnyal kevés volt eddig, akár országos szinten is, amelyet nem kórházi szülésznő, dúla, védőnő, vagy más, hagyományos egészségügyi munkatárs tartott volna, hanem egy alapvetően szexuális kultúra oktatásával, vagy párkapcsolati problémákkal foglalkozó szakember.

Kisbaba érkezik? A szülésfelkészítőket A Ház műhelyben tartják, s nem csak várandósoknak, de babát tervezőknek is szól. Nekik a későbbiekben külön sorozatot terveznek az intézményben Fotó: FMH-illusztráció

Székesfehérváron január második hetében éppen ilyen szakember, Séllei Györgyi szexológus-mediátor vezetésével, kalauzolásával indul három alkalmas képzéssorozat, háromszor is (január 10., 11. és 12. indulási időpontban), Nicsak, ki beszél? címmel. Az egyik helyi vezető nagyvállalat társadalmi felelősségvállalási programja által támogatott lehetőséget a Civil Centrum Közhasznú Alapítvány munkatársai képezték le a köz számára ingyenesen elérhető képzéssé, az alapítvány már létező gyesmenedzsment szolgáltatásának részeként.

Az érdeklődőknek csak jelentkezniük kell az interaktív beszélgetéseket, praktikus tanácsokat, gyakorlatokat tartalmazó programsorozatra. A témák, többek között: az anyává válás folyamatának testi-lelki változásai, a szülés előtti-alatti-utáni történések, hitek és tévhitek a szüléssel kapcsolatban, új időszámítás: baba előtt és baba után, férfiak a kismama mellett, segítő technikák. Séllei Györgyi a kispapák szerepéről azt mondja, az ilyen felkészítőkön általában a leendő apukák negyede vesz részt.

- Szeretnénk az anyukákat megszólítani, mert a tapasztalat azt mutatja, általuk vonódik be könnyebben a leendő apa is. A szüléssel nem csak gyerek születik! - mutat rá a mediátor, ezért külön beszélnek arról is, milyen új minőséggé alakulhat a párok kapcsolata, s milyen gondokkal kell megküzdeni szexualitás megtartásáért, fejlesztéséért.

Kocsis Noémi

2017. január 05., 09:14 szerző: Kocsis Noémi

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...