Bakonycsernye

2015.05.03. 10:03

Újszerű vásár a bakonycsernyei templomkertben

Bakonycsernye - Több szempontból is rendhagyó termelői vásárt tartottak a faluban. A kirakodást, melyet előadásokkal, fórummal kötöttek össze, a templom kertjében rendezték.

B. Kiss László

Kép a vásárból. Az egészen kicsiben termelők is eljöhettek
Fotó: Kadlecsik István

A rendhagyó termelői vásár gondolata a helyi evangélikus férfikörben vetődött fel, s az idei, a templomkertben megtartott rendezvény már a harmadik volt a sorban - meséli Szarka István esperes. Az idei vásár - egyházi rendezvény lévén - egyszerre szólt az anyagi és a lelki javakról, vezérgondolata pedig a pásztorkodás volt. A pásztor és a nyáj, illetve a bárány biblikus jelkép is, melyekkel délelőtt több előadás is foglalkozott. A délutáni fórumon pedig praktikus, köznapi, világi oldaláról közelítették meg a témát. Itt két olyan helyi gazda, Zsargó István és Lénárt Károlyné mutatkozott be, akik juhtenyésztéssel foglalkoznak. Juhász Imre subakészítő, aki harminc évig járt a nyáj nyomában, arról beszélt, hogy a pásztorkodás ősi mestersége mára szinte teljesen eltűnt, a juhokat őrző embert felváltotta a villanypásztor. Bariska Gábor Zselicszéplakról érkezett Bakonycsernyére. Kétféle ökofalu létezik. Az egyikben napelem van, szelektíven gyűjtik a szemetet, és az ott lakók eljárnak máshova dolgozni. A másik olyan, hogy ott nem keletkezik hulladék, a lakók pedig helyben találnak megélhetést, és kicserélik egymásközt a terményeiket. Nos, Zselicszéplak utóbbi típusú ököfalu. De ott volt a termelői vásár alkalmával tartott fórumon Mészáros Tibor, a járási hivatal osztályvezetője is, aki arról tájékoztatta a résztvevőket, hogy míg a mezőgazdasági termelésre kevesebb forrás áll rendelkezésre, addig a birkahús vagy a gyapjú feldolgozására nagyobb eséllyel lehet pályázni. Magyar Gábor Tahitótfalu háziorvosa, aki rackajuhot, szürkemarhát tart szintén eljött. Az általa megfogalmazott gondolatok az önnön jövőjét fölélő globalizáció veszélyeire figyelmeztettek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!