Belföld

2017.03.27. 08:40

1956 a látássérülteké is!

Budapest - Egy különleges kezdeményezés keretében néhány napja lehetőség nyílt arra, hogy 1956 szellemének máig érvényes hatásait együtt, egy közösségben tapasztalják meg látó és látássérült emberek a "Tapintható Múlt" című 1956-os sétán

Kocsis Noémi

- Az 1956-os forradalom eseményei fényképeken, filmfelvételeken élnek sokakban, a látássérült emberek számára elsősorban írott szövegekben, hangfelvételeken. A "Tapintható Múlt" séta egy olyan kezdeményezés, ami teret ad a közös emlékezéshez - mondta el Berta László, a csapatukkal a sétán részt vett Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola kommunikációs munkatársa. A sétán a látássérült emberek közvetlenebb élményt kaptak az 1956-os forradalom eseményeiről, jártak egy bérház udvarán, kitapintották a falba ütött géppuska nyomokat, kézbe vették a súlyos kockaköveket, megízlelték az ötvenes évek eledelét, a rántott levest és nyomókötést készítetek a Rókus Kórháznál, amelyben sok sebesültet ápoltak a forradalom alatt.

A vak emberek megtapogathatták az utcaköveket, a belövések nyomait is
Fotó: Vannai Judit/Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola

Az ImagineBudapest múlt héten megtartott eseményével egyébként több részes program indul, amelyre továbbra is várják a látássérült emberek jelentkezését. A program ingyenes, két órás, legközelebb szabad helyek az április 22-ire vannak még szabad helyek, az útvonal a Kálvin téri indulással a Múzeum körúton, a Pollack Mihály téren, a Bródy Sándor utcán át a Rákóczi útig vezeti az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!