Belföld

2009.12.07. 12:45

Változnak a Volán-menetrendek

Vasárnap megváltozik a Volán-társaságok menetrendje, az eddigi járatok megmaradnak, a vasúti mellékvonalak pótlását szolgál új járatok is indulnak.

MTI

A Volán-társaságok 2010. évi menetrendje 2009. december 13-án lép életbe és 2010. december 11-éig lesz hatályos - mondta Saslics Elemér, a Volán Egyesülés vezérigazgatója  évzáró sajtótájékoztatóján hétfőn Budapesten. Elmondta: az eddigi buszjáratok a jövőben is közlekednek majd, és ez kiegészül a 29,5 vasúti mellékvonalon a szolgáltatás átvételével. A vasúti mellékvonalak pótlását szolgáló buszjáratok menetrendjét a közlekedési minisztérium még nem rendelte meg írásban, de az érintett Volán-társaságok tudnak a feladatról, és a rendelkezésre álló kapacitás lehetővé teszi a végrehajtását.
Saslics Elemér hangsúlyozta, hogy a Volán-társaságok naponta mintegy 1,2 millió helyközi, és megközelítően 1,5 millió helyi utast szállítanak el.
A helyközi viszonylatban munkanapokon 38.741, szabadnapokon 18.925, munkaszüneti napokon 15.651 járatot közlekedtetnek. Az idei járatszámok minimális növekedést mutatnak a tavalyi évhez képest.
A településen belüli helyi viszonylatban a Volán-társaságok munkanapokon 19.524, szabadnapokon 11.456, munkaszüneti napokon 10.199 járatot indítanak.
Saslics Elemér kitért arra, hogy 2000 óta folyamatosan csökken a Volán-társaságoknál az utasszám, 2000-ben 520 millió utast szállítottak a Volán-járatok, 2009-ben várhatóan ez a szám 420-430 millió lesz. Számításuk szerint 2025-re - azaz a most vásárolt autóbuszok élettartama alatt - az utasforgalom 350-380 millióra csökken.
A Volán Egyesülés vezérigazgatója úgy vélekedett, hogy a vasút és a Volán közötti kooperálni kell, mert a minőségi szolgáltatást nyújtó vasút a Volán-társaságok szükségszerű partnere.
A járműbeszerzéssel kapcsolatban elhangzott, hogy 2009-ben 70 darab használt járművet vásárolnak a társaságok, és az alvállalkozók 12 Volán-társaságnál további 431 darab autóbuszt üzemeltetnek.
Saslics Elemér kitért arra, hogy a Volán-társaságok közszolgáltatási szerződéseinek 2016-ig történő meghosszabbítása időt ad a cégeknek a piacnyitásra való felkészülésre, valamint javítja a hitelfelvétel esélyeit, feltételeit a bankoknál.
A jövő esztendő feladatai között említette a vezérigazgató a chipkártyás rendszer és a helyfoglalási rendszer kiterjesztését, a teljes járműkapacitás számítógépre vitelét.
Marcsa Ildikó, a Volán Egyesülés autóbusz-közlekedési igazgatója szólt arról, hogy a tervek szerint jövőre február 28-ig bevezetik a regisztrációs jegyet az ingyen utazók számára a Volán-társaságoknál is.
A Volán-társaságok regionális szerveződésével kapcsolatos kérdésre válaszolva Saslics Elemér elmondta: a tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. nem azt döntötte el, hogy régiónként egy cég lesz, hanem napirendre tűzi a vállalatok közötti koordinációt.
A jövő évi tarifaemelésre vonatkozó kérdésre Saslics Elemér közölte: még nincs döntés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!