Belföld

2010.05.25. 09:23

Apad a Sajó, a Bódva és a Hernád

Apadnak az észak-magyarországi folyók, de a Tiszán Tokajnál és a folyó alsóbb szakaszain a vízszint lassú emelkedésére és hosszan elnyúló tetőzésre kell számítani.

MTI

Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) árvízvédelmi osztályának vezetője  kifejtette: bár a folyók többsége apad, továbbra is összességében 480 kilométeres szakaszon van árvízvédelmi készültség az igazgatóság területén.
 Mint mondta, a Sajó csaknem mindenhol apad, legalsó néhány kilométerén a Tisza áradása miatt további vízszintemelkedésre, illetve stagnálásra számítanak. A keddre és a következő napokra várható csapadék újabb árhullámot alakíthat ki, amely a folyó felső szakaszán a vízállásokat az elsőfokú készültségi szint fölé emelheti. A Tisza magas vízállása miatt a folyó alsó szakaszán további néhány centméteres emelkedés várható - tette hozzá.
  Felhívta a figyelmet arra, hogy a Bódva már teljes hosszán apad, ennek üteme viszont rendkívül lassú és a vízszintek továbbra is igen magasak. Hídvégardónál kedd reggel 168, Szendrőnél pedig 195 centiméteres vízállást mértek. A keddre és a szerdára jelzett csapadék hatására a Bódva vízrendszerében is kialakulhatnak kisebb árhullámok, de jelentősebb vízszintemelkedés csak "a vártat jelentősebben meghaladó" csapadék esetén valószínű - közölte a szakember.
Hozzátette: a Tarna végig apad, a vízszintek már a teljes vízfolyáson kisvízi tartományban vannak, itt már megszüntették az árvízvédelmi készültséget.
 Csont Csaba közlése szerint a Hernád lassan apad, de alsó szakaszán Gesztely alatt még magasak a vízszintek, itt kedd reggel 283 centiméteres vízállást mértek. A következő egy-két napon továbbra is az apadó tendencia érvényesül, majd ismét áradás lehetséges.
A Bodrog vasárnap tetőzött Felsőbereckinél, ott nagyon lassan apad, míg Sárospataknál a tetőzés közelében van, jelenleg 652 centiméter a vízszint és néhány centis emelkedésre számítanak.
A Tisza hétfőn Tiszabercelnél tetőzött 760 centiméteres vízállással. Tokajnál és alatta további lassú emelkedésre és hosszan elnyúló tetőzésre kell számítani. A hét folyamán a Felső-Tisza vízgyűjtőjén többször is lehet jelentősebb csapadék és újabb, várhatóan a jelenleginél kisebb árhullám(ok) kialakulása valószínű - ismertette Csont Csaba.
Azt is elmondta: a Takta továbbra is lassan, a Ronyva pedig fokozatosan apad.
Beszámolt arról, hogy hétfőn többfelé volt zápor, zivatar a vízgyűjtőkön, de területi átlagban jelentős csapadék nem hullott. Az előrejelzések szerint jelenleg a Balti-tenger fölötti középponttal örvénylő ciklon csak lassan helyeződik kelet felé, hosszan elnyúló hidegfrontja a következő napokban is a vízgyűjtők északi részét érinti. Északon ezért többször és többfelé várható csapadék, de a fronttól délre lévő meleg, labilis egyensúlyi állapotú levegőben is kialakulnak záporok, zivatarok.  
 Szerda reggelig az északi, északkeleti vízgyűjtőkön többfelé, míg délen, délnyugaton szórványosan várható zápor, zivatar. A csapadék mennyisége területi átlagban általában 1-5 milliméter között valószínű, de a Felső-Tiszán és a Szamos-Túr-Kraszna vízgyűjtőjén 10 milliméternyi is lehet - mondta az osztályvezető.
Hozzáfűzte, hogy szerdán és csütörtökön is északon, északkeleten kell a nagyobb mennyiségű csapadékra számítani, a Tisza felső szakaszán a lehulló csapadék a 15 millimétert is meghaladhatja. Pénteken elsősorban a Duna felső szakaszán, a hétvégén pedig ismét többfelé várható jelentősebb mennyiségű csapadék - közölte Csont Csaba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!