Belföld

2012.08.22. 09:46

MSZP: a kormány mások mellett a devizahiteleseket is becsapta

Az MSZP szerint a kormány becsapta a bajban lévő devizahiteleseket, a rokkant emberek, valamint a kismamák és az özvegyi nyugdíjban részesülők egy részét.

MTI

Korózs Lajos, a szocialista párt elnökségi tagja szerdán, budapesti sajtótájékoztatón azt mondta: bár a kormány a devizahitelesek megmentését ígérte, a tavalyi 23-ról az idén 35 százalékra nőtt azoknak a lakossági jelzáloghiteleknek az aránya, amelyek esetében késve fizetik a törlesztőrészletet.
    
A politikus szerint a Nemzeti Eszközkezelő "fiktív szervezet" maradt, mivel az idén eddig a tervezett nyolcezer helyett mindössze nyolc lakást vásárolt meg bajba jutott hitelesektől. A rászorulók becsapásaként értékelte az ócsai lakótelep felépítéséről szóló ígéretet is, megjegyezve, hogy a "szocgettó" létrehozását az MSZP az elejétől ellenezte.
Korózs Lajos arról is beszélt, hogy sok, a felülvizsgálat alapján rokkantsági vagy rehabilitációs ellátásra jogosult ember hónapok óta nem kapja meg a neki járó juttatást. Elmondta, számos megkeresést kap olyanoktól, akiknek május óta nem folyósítanak ellátást.
 
Közölte, a kormány becsapta azokat az özvegyeket is, akik azt hitték, hogy a megváltozott munkaképességűek ellátásáról hozott döntések nem érintik járandóságukat. Ezzel szemben a felére csökkentették az özvegyi nyugdíjat azok esetében, akik rokkantsági vagy rehabilitációs ellátásban részesülnek - mondta, megjegyezve, hogy ezzel több ezer özvegy veszített havonta akár több tízezer forintot.

Az MSZP elnökségi tagja hazugságnak minősítette azt is, hogy a kormány kompenzálja az adóváltozások miatt rosszul járó kismamákat; azt mondta, a kompenzációt csak 19 ezren kapták meg, több mint hatvanezren "pofára estek".
Az MSZP arra kíváncsi, hogy mit gondol minderről Orbán Viktor. Korózs Lajos úgy fogalmazott: az általuk javasolt "fordított konzultáció" - amelynek során a kormányfő fejtené ki véleményét az említett problémákról - a kormányzati konzultációkkal szemben valóban az emberek gondjairól szólna, ráadásul "egy huncut fillérjébe sem kerülne senkinek".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!