Belföld

2017.05.22. 18:40

A virtuális világ is hadszíntér lehet

SZÉKESFEHÉRVÁR A népvándorlás és a cyber hadviselés újfajta biztonságpolitikai kihívások elé állítja a magyar honvédséget.

Majer Tamás

Simicskó István honvédelmi miniszter a Fehérvári Tiszti Kaszinó Egyesület és a Honvédség és Társadalom Baráti Kör rendezvényén tartott biztonságpolitikai előadást. A minisztert mások mellett a HTBK elnöke, Karsai Béla, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság vezérőrnagya, Huszár János és a honvédelmi államtitkár Vargha Tamás fogadta.

Simicskó István 2015-ben kapta meg miniszteri kinevezését, amikor is - szavai szerint - mintegy 400 ezer migráns rohant végig az országon. Előadásában szólt a népvándorlásról, mint biztonsági kockázatról: a terrorista szervezetek bárkit kontroll nélkül juttathattak be Európába.

Az új világ új veszélyeiről is beszélt a miniszter Fotók: Molnár Artúr

- Hetente, naponta hallhatunk híreket európai terrorcselekményekről - mondta.

A miniszter szerint olyan képességekkel kell rendelkeznie az uniónak, hogy odamehessünk a válságövezetekbe, hogy ott csökkenthessük a migráció okát, motivációját.

Rátérve a magyar honvédségre kijelentette, hogy az elmúlt időszakban a magyar katonák bizonyítottak, helytálltak határaink védelmében.

Simicskó István kifejtette, egyszerre kell a honvédségnek új képességeket megszereznie, valamint a korábban megszűnteket visszaállítania. Szükséges a technikai korszerűsítés és a katonák megbecsülése: illetményemeléssel, ruházattal, egyéni fejlesztésük megvalósításával.

- Egy hadsereg erejét a szellemisége, a benne szolgáló emberek adják, nem a technika. Utóbbi a következő lépés - folytatta. Majd kitért arra, hogy érvényesíteni kell a honvédelmi törvény azon pontját, miszerint a haza védelme nemzeti ügy. Simicskó úgy véli, ma ezt még nem vallja mindenki, ezért is kérte az őt Székesfehérváron fogadó, katonai gyökerekkel bíró civil szervezeteket, hogy továbbra is dolgozzanak ennek elérésén. Ebben kiváló eszköz lehet az erősödő tartalékos rendszer és a honvédelmi sportszövetség megalapítása. A jövő évtől ugyanis minden járásban létrejönnek olyan új közösségi terek, ahol bárki megismerkedhet a lövészet,
a vívás és különböző küzdősportok alapjaival.

A tartalékos rendszert a miniszter szerint új alapokra kell helyezni, ami egy régi-új elv, a területvédelem elve. Tíz éven belül, 2026-ig húszezer fős állomány felállítása az elérendő létszám.

- A szülőföldünket bármilyen veszélytől meg kell tudnunk védeni - vezette fel előadásának fejlesztéseket soroló részét Simicskó István.

A haza védelme nemzeti ügy, Simicskó István szerint ezt ma még nem mindenki vallja magáénak

Szükséges a légimentő képesség felállítása, hiszen jelenleg is ezer magyar katona szolgál külföldön, a helikopterállományt is erősíteni kell. A hazai lőfegyvergyártás hagyományainak felelevenítése is feladatuk. Ez a saját védelmi képesség növelése mellett munkahelyteremtést is eredményez majd. A hadiipar fejlesztésének alapvető célja, hogy gyalogsági fegyverekkel és önvédelmi kézi lőfegyverekkel bármilyen embargó, illetve zűrzavar esetén rendelkezzen Magyarország.

Előadásának végén a legújabb típusú cyber hadviselés veszélyeiről ejtett szót. Korábban a háborúk szárazföldön, vízen, levegőben történtek. A virtuális térben zajló támadások nagy veszélye, hogy nehéz felismerni a támadást. Az elszórt álinformációkkal tömegek manipulálhatók, országok destabilizálhatók. Az ezzel kapcsolatos technológiai képességek fejlesztése is prioritás.

- Feladatunk, hogy a hagyományos értékeinket, a magyar katonák hivatástudatát, közösségét erősítsük, ugyanakkor az új világ sajátos kihívásainak is megfeleljünk - zárta előadását a miniszter.

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!