Belföld

2015.05.26. 18:51

Államfői környezetben

Felsőszölnök - A természetet, a közös környezeti értékeket ünnepelte a Hármashatárnál Magyarország, Szlovénia és Ausztria államfője.

A természetvédelmi területeknek 1999 óta van ünnepe: május 24., az EUROPARC Szövetség kezdeményezésére. Évek óta együtt ünnepli meg az európai nemzeti parkok napját a három ország.

Közös kultúrtáj, közös natúrpark - az összedolgozást emelte ki minden szónok az ünnepségen.

- Jó, hogy ma már nem szögesdrót választ el egymástól, hanem a három ország összefogásában készült turistatérképek kalauzolnak el minket a hármashatár mentén - ezt hangsúlyozta Áder János köztársasági elnök. A magyar államfő szerint a magyar, a szlovén és az osztrák oldalon is egyformán fontos a természet tisztelete és szeretete. Történelmi fontosságára is kitért a területnek: Magyarország legnyugatibb pontja tiltott határterület volt évtizedekig ma pedig már közös ünnep helyszíne. Az osztrák, magyar és szlovén gyerekcsapatokon végignézve Áder János hangsúlyozta: fontos, hogy a fiatalok szövetségeseink legyenek a természetvédelmi munkában.

A gyerekek, a fiatalság szerepét hangsúlyozta Borut Pahor szlovén elnök is. Kiemelte a fenntartható fejlődést, ami mindhárom nemzetnek és egész Európának fontos. Szép feladatnak és felelősségnek nevezte a terület közös óvását és gondozását. A baráti kapcsolatok erősítését is szolgálja a közös természetvédelmi munka ezt mondta a szlovén elnök az ünnepségen, hangsúlyozva a békés együttélés fontosságát.

Heinz Fisher arról beszélt, szívesen dolgoznak együtt a felek és mindig örömteli az ilyen találkozás. Az osztrák államfő szerint egy egy ilyen rendezvény is előre viszi a nemzeti parki együttműködést, a környezeti összedolgozást a három ország között.

- Már nem olyanok a határok, mint annak idején, a közös természetvédelmi terület elválaszthatatlan összeköttetés a három ország között - ezt hangsúlyozta ünnepi beszédében Markovics Tibor, az Őrségi Nemzeti Park igazgatója, aki mindhárom ország természetvédelmi területei képviselőinek nevében beszélt.

A nemzeti parkok ünnepén hódoltak a gasztronómiának az államfők: helyi termékeket kóstoltak és értékeltek a már csak jelképes határkő körül, miközben magyar, szlovén és osztrák gyerekek adtak műsort.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!