Belföld

2010.06.03. 07:15

Aranyozott kitűző a Jobbiktól

FMH - A Jobbik a pénteki parlamenti emlékülés résztvevőinek a nemzeti összetartozás napja alkalmából a történelmi Magyarország címerét aranyozott kitűző formájában ajándékozza oda. Azt szeretnék, ha ez a nemzeti összetartozás jelképe lenne.

MTI

Az ellenzéki politikus közleménye szerint ennek viselésére kéri a Jobbik azokat is, akik június 4-én a Szent István Bazilikától a Sas utcán keresztül a Szabadság térre vonulnak közösen, hogy az ereklyés országzászló visszaállítását követeljék. A párt hazugságnak tartja, hogy az MSZP a felszólalási lehetőség hiánya miatt nem vesz részt a trianoni békediktátum 90. évfordulóján sorra kerülő emlékülésen.
"Hiszen annak előzménye, hogy a Jobbik politikai vitanapot kezdeményezett a témában június 4-ére, azt azonban nem támogatta egyetlen szocialista képviselő sem. Világos tehát, hogy csak arról van szó: a magyarellenességben korábban élen járó SZDSZ szerepére tör az MSZP" - olvasható a kommünikében, amelyben a Jobbik rögzíti azt is: reméli, hogy "hasonló sorsra is jutnak a hungarofóbok".
A Jobbik történelmi sikernek értékeli, hogy – a Jobbik április 26-án bejelentett terveinek megfelelően – augusztus 20-án lép hatályba a magyar állampolgárság megadása "elszakított honfitársainknak", és 2010. június 4-én kerül bevezetésre a Trianon-emléknap.
"Bár még május 17-én is úgy reagált Semjén Zsolt a békediktátummal kapcsolatos politikai vitanap Jobbik általi kezdeményezésére, hogy a javaslat Robert Fico érdekeit szolgálja, de két nappal később ő maga terjesztette elő a június 4-ét a nemzeti összetartozás napjává nyilvánító törvényjavaslatot. Bár a Jobbik korábban benyújtott, hasonló javaslatát nem is tűzték napirendre, Fidesz-színekben mégis megvalósulhatott e hazafias intézkedés" - teszi hozzá Novák Előd. Utal arra, hogy 20 éve a Fidesz még demonstratívan kivonult az ülésteremből, amikor a békediktátumra egyperces néma felállással emlékezett az Országgyűlés, a Fidesz első kormányzása alatt pedig semmilyen megemlékezés nem volt.
Bízunk benne, hogy a jövőben állami kitüntetések, emlékbélyeg és más méltó elemek is kísérik az évfordulót - áll a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!