Belföld

2010.12.25. 16:58

Árvíz-belvíz - Majdnem száz helyen szivattyúztak a tűzoltók

Budapest - Majdnem száz helyen kellett vizet szivattyúzniuk házakból, pincékből a tűzoltóknak országszerte a belvíz és az árvíz miatt. Szombaton öt újabb ingatlan vált lakhatatlanná, tizenegy embernek kellett kiköltöznie.

MTI

Töttős Györgyi, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság sajtóügyeletese az MTI-nek adott szombati összegzése szerint eddig 81 embernek kellett elhagynia az otthonát az árvíz vagy a belvíz miatt.

Hozzátette: a tűzoltók szombaton a legtöbb riasztást Szabolcs-Szatmár-Bereg, Csongrád és Bács-Kiskun megyében kapták.

Bács-Kiskun megyében több településen folyamatosan védekeznek a belvíz miatt. Legrosszabb a helyzet Szalkszentmárton egy mélyen fekvő településrészén, ahol 3 utca 132 ingatlanját védi egy nagy teljesítményű szivattyú. Innen kitelepíteni még senkit sem nem kellett - mondta az alezredes, aki a hasonlóan nehéz a helyzetben lévő települések közé sorolta Harkakötönyt, ott két mélyen fekvő utcában szintén szivattyúkkal biztosítják a vízelvezetést.

Pálmonostorán két utcában van magas belvíz, emiatt két családot ki is kellett telepíteni, de a katasztrófavédelem egyelőre tudja kezelni az ingatlanokat veszélyeztető víz elvezetését - közölte a katasztrófavédelem megyei igazgatója az MTI-vel.

Ismét harmadfokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el az olvadás és a sok csapadék miatt a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Újfehértón; a kisvárosban a korábbi négy helyett már hat utca van szakaszosan lezárva. Nagy Sándor, a település független polgármestere az MTI-nek elmondta: a belvíz még mindig körülbelül százötven házat veszélyeztet a városban. A mályváskerti településrészen ismét egyre több ingatlant vesz körbe a víz: az ott lakók homokzsákokkal védik házaikat, és igyekeznek az ingatlanoktól a lehető legmesszebbre elvezetni a vizet.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 26 településén védekeznek a belvíz ellen, s összesen 434 lakóház van veszélyben - mondták el az MTI érdeklődésére a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletén. A tűzoltók huszonöt szivattyúval dolgoznak a mentesítésen.

Teljes útzárat rendeltek el szombat délután a Borsod megyei Tardona és Dédestapolcsány között, mivel az utat elöntötte a Tardona-patak felduzzadt vize. Továbbra sem lehet közlekedni az ároktői komphoz vezető út egy részén, és a komp sem üzemel a Tisza árhulláma miatt. Szintén járhatatlan a Muhiról a körömi révhez vezető út, a komp itt sem közlekedik, ezen a részen a Sajó áradata miatt kellett bevezetni a korlátozást.

A Tiszán levonuló árhullám jelenleg Martfűnél tetőzik, alatta a folyó árad. Az enyhe időjárás miatt a hegyekben folytatódott a hó olvadása, ez a folyó felső szelvényeiben is folyamatos vízszintemelkedést okoz - tudatta a Közép-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság védelemvezetője.

Lovas Attila közölte: az elmúlt 24 órában a Tisza vízgyűjtőin nem hullott jelentős mennyiségű csapadék, az enyhülés nyomán megindult olvadás azonban a folyó felső szakaszain újabb, jelentős vízszintemelkedéseket okozott. Emiatt Vásárosnamény és Tokaj térségében a Tisza ismét árad.

Pénteken lezárták a kiskörei hullámtéri duzzasztóművet. A lakott területek, illetve épületek védelméért több helyen is szivattyúznak: folytatódik a tiszaburai református templom közelében lévő drénaknában, valamint a szolnoki Gutenberg téri lakóház pincéjében felgyülemlett fakadóvíz szivattyúzása a Tiszába. Hasonló munka folyik Jászalsószentgyörgyön, a vadasi zsilipnél, ahol a záportározóban felgyülemlett vizet emelik át a Zagyvába. Szolnokon a belvárosi "százlábú" híd nyílásaiból pedig megkezdték a szakemberek az árhullámmal érkezett uszadék eltávolítását.

Az elmúlt napok enyhe időjárása és a lehullott csapadék hatására az igazgatóság területén tovább nőtt a belvízzel elöntött terület, jelenleg 466 négyzetkilométer van víz alatt. Ebből Jász-Nagykun-Szolnok megyében összesen 405 négyzetkilométert borít belvíz. Szombat déltől másodfokú készültséget rendeltek el a mezőtúri belvízvédelmi szakaszon.

A hegyvidéki vízgyűjtőkön megkezdődött hóolvadás miatt árhullámok vonulnak le a Körösökön; a Hortobágy-Berettyón szombat déltől ismét elrendelték az elsőfokú árvízvédelmi készültséget - közölte a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság.

Lassan árad a Hármas-Körös is, részben a mellékfolyókon megkezdődött áradás, részben pedig a Tisza visszaduzzasztó hatása miatt. A folyón Szarvasnál másod-, Gyomaendrődnél pedig elsőfokú a készültség. A legalacsonyabb szintű riasztás van érvényben továbbra is a Sebes-Körösön és a Berettyón. Az igazgatóság 340 kilométer hosszúságú védvonalaiból 22 kilométeren másodfokon, 124 kilométeren pedig első fokon védekeznek.

A vízügyi szervezet ismét harmadfokra növelte a védekezési szintet a Dögös-Kákafoki-csatornán, így a tíz védekezési területéből kettőben a legmagasabb, hétben másodfokon, egyben pedig első fokon védekeznek az elöntések ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!