Belföld

2012.04.19. 07:06

Autót szerelnek, embereket gyógyítanak a parlamenti képviselők

A Házon kívül riportere a parlamenti képviselők munkáit vette górcső alá: van, aki céget vezet, autót szerel, vagy polgármester, orvos, ügyvéd a civil életben. 2014-től ezt már nem tehetik meg.

feol.hu

Papcsák Ferenc, a volt elszámoltatási kormánybiztos jelenleg az Alkotmányügyi Bizottság tagja. Emellett Zugló polgármestere, van egy ügyvédi irodája is, ahol ő az irodavezető, kuratóriumi elnök Győrben egy alapítványnál, és még van egy saját cége is: így összesen több mint 4,5 millió forintot keres havonta. Kovács József amellett, hogy parlamenti képviselő, egy kórházat is vezet, amiért 850 ezer forintot kap havonta. Gyenes Géza szintén végez más munkát az országgyűlési feladatai mellett: ő a Magyar Orvosi Kamara országos hivatalvezetője, havi brutti 717 ezer forintért. Sebestyén László az Észak-magyarországi Regionális Vízmű főállású főmérnöke havi 1 millió forintos brutto fizetésért. Kontur Pál pedig egy óbudai műhelyben autókat szerel, havi brutto 16 ezer forintért.

2014-től az új szabályok szerint ezekről a plusz munkákról le kell mondaniuk, ha parlamenti képviselők akarnak lenni.

Eredetileg csak a politikai állásoktól lettek volna eltiltva a képviselők, de az új szabályok szerint más civil foglalkozást sem gyakorolhatnak.

Az új jogzsabályt hétfőn a parlament elfogadta.

Kontur Pál így is folytatná autószerelői munkáját, akár ingyen is. Mert ezt a munkát szereti, az egy más világ - mondta a Házon kívül riporterének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!