Belföld

2016.08.25. 19:55

Budaházy-ügy - Évek óta húzódik, és most sem lesz jogerős döntés

Kedden várhatóan első fokon ítéletet hirdetnek Budaházy György ügyében a Fővárosi Törvényszéken.

MTI

A vád szerint az általa létrehozott Magyarok Nyilai terrorszervezet 2007 és 2009 között erőszakos eszközökkel próbálta megváltoztatni a kormánypártok politikáját, igyekezett félelmet kelteni a lakosság egyes csoportjaiban. A vádban szerepel egy fehérvári bankautomata felrobbantása és egy adonyi képviselő háza elleni támadás is.

A vádlottak az ügyészség szerint Molotov-koktélos támadást intéztek MSZP- és SZDSZ-pártirodák, valamint Hiller István szocialista oktatási miniszter és Kóka János szabad demokrata frakcióvezető otthona ellen, Szilvásy György titkosszolgálatokat felügyelő miniszter vidéki ingatlanánál pedig robbantottak. E cselekményeknek a következtében senki sem sérült meg, de egy másik vádpont szerint vascsövekkel súlyosan bántalmazták Csintalan Sándor Hír TV-s műsorvezetőt, korábbi szocialista politikust.

Budaházy (j) a szélsőjobbosok szemében hős, pedig a vádirat szerint sima köztörvényes bűncselekmények kötődnek hozzá  Fotó: MTI-archív

Az ügyészség szerint a terrorszervezet előbb az egészségügyi törvény parlamenti elfogadását, majd Gyurcsány Ferenc lemondása után Bajnai Gordon kormányalakítását próbálta megakadályozni, és előrehozott választásokat akart kikényszeríteni a terrorcselekményekkel.

Az ügyészség álláspontja, hogy a Vörös Csepel szórakozóhely, a Broadway Jegyiroda és két melegbár elleni támadás a lakosság egyes csoportjainak megfélemlítését célozta. Miután az egyik felgyújtott bárban voltak vendégek, abban az esetben aljas indokból, különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölés kísérletével valósították meg a terrorcselekményt a vádhatóság szerint.

A vádlottak túlnyomó többsége tagadta bűnösségét, ám volt, aki magára és másokra is terhelő vallomást tett. Az egyik korábbi gyanúsított például, aki együttműködött a hatóságokkal, a tárgyaláson már tanúként tett társaira terhelő vallomást. Az egyik vádlottnak pedig többórányi beszélgetését rögzítették, amely az ügyészség szerint lényeges pontokon alátámasztja a vádat.

Az ügynek több Fejér megyei vonatkozása is van. A vádpontok között szerepel egy fehérvári bankautomata felrobbantása, ahol a cél az ügyészség szerint az volt, hogy a terrorszervezet működéséhez, bűncselekmények elkövetéséhez és az elkövetői kör támogatásához szükséges pénzt megszerezzék. A pénzhez nem sikerült hozzájutni. Ugyancsak az ügyészség szerint a vádlottak 2009. április 8-án egy miskolci, egy szigetvári és egy adonyi országgyűlési képviselő - lapunk akkor megírta: Ecsődi Lászlóról van szó - házánál kívántak elhelyezni futball-labdába rejtett pokolgépeket. A bombákat egy időben akarták felrobbantani, amit a rendőrség akadályozott meg. Ugyancsak Budaházy utasítására hajtottak végre a vád szerint a csoport tagjai korábban, 2008. február 7-ről 8-ra virradó éjszaka Cegléden, Dunaújvárosban, Rácalmáson, Gödön, Kunhegyesen, Sarudon hajtottak végre országgyűlési képviselők házai elleni támadásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!