Belföld

2016.05.05. 19:45

Csak javítgatják a 81-est

Budapest - A 81-es számú főút kiemelt gazdasági térségeket összekötő, regionális jelentőségű út, fejlesztésének lehetősége a jövőbeli tervekben továbbra is szerepel, de a jelenlegi programozási ciklusban az európai uniós források erre nem fordíthatók.

Osváth Sarolta

Ezt válaszolta lapunk Kormányinfón feltett kérdésére a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

A sajtótájékoztatón az iránt érdeklődtünk, hogy van-e remény arra, hogy megoldódik a Dunántúlon csak halál-útként emlegetett 81-es számú főút négysávossá alakítása, amely már több kormányzati cikluson átívelő probléma. Mint megtudtuk, a főút nem szerepel a közeljövő fejlesztési terveiben. Középtávon a forgalom mérséklése a párhuzamos funkciókat ellátó útkapcsolatokkal már megvalósult - közölte a minisztérium. Az M0 déli szektor kapacitásának közelmúltban történt jelentős mértékű bővítése és az M6 autópálya Pécsig megépített szakasza szükségszerűen csökkenti a 81-es főút tranzithálózati szerepét. A Komáromi Duna-híd kiépítését követően a 81-esen nem várható számottevő forgalomnövekedés, mivel a forgalom jelentős része várhatóan az M1 autópályán halad majd tovább. A rövid távú tervek között szerepel viszont, hogy megkezdődnek az M1 autópálya 2x3 sávosra történő kapacitásbővítése érdekében szükséges előkészítő munkálatok. A 81-esen idén folytatják a korábbi években megkezdett felújításokat, mintegy 12 kilométeren javítják majd a főút állapotát.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos heti sajtótájékoztatóját tartja az Országházban csütörtökön  (MTI-fotó: Koszticsák Szilárd)

Lázár János a sajtótájékoztatón az aktuális kormányzati döntések sorában egyebek közt bejelentette: Magyarország - miként a V4 többi tagállama is - határozottan elutasítja az Európai Bizottság új migrációs javaslatát, amely nem más, mint durva zsarolás, sőt, antidemokratikus és embertelen. A miniszter szerint az EU akarja megmondani, kik éljenek a tagországokban, és ezzel semmibe veszi a tagállamok szuverenitását. Szerinte arról van szó, hogy azok az országok, amelyek meghívták a bevándorlókat, miután válogattak közülük, a maradékot szét akarják osztani a többi tagállam között. Európa legsötétebb éveit idézi, hogy emberekről megpróbálják megmondani, mennyit érnek származásuk alapján. Üdvözölte a Kúria döntését a népszavazásról, mert a kormány egyedül nem, csak a magyar nép támogatásával tudja megállítani Brüsszelt . Ha népszavazás egyértelműen elutasítja migránsok befogadását, azt talán Brüsszelnek is figyelembe kell venni - mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!