Belföld

2009.06.19. 02:28

Diákmunka: melyiket válasszam?

Elkezdődött a nyári szezon, a fiatalok megrohanták a fehérvári iskolaszövetkezeteket. Éjszakai árufeltöltés, gyümölcsszedés, irodai asszisztensi munka, tolmácsolás, hogy csak párat említsek a kínálatból. A diákok minimum 411 forintot kereshetnek óránként, de a speciális - informatikai, idegennyelvi - felkészültséget igénylő munkákért akár 700 forintot is kaphatnak.

Törő Bálint

- Nyaralásra, esetleg balatoni szórakozásra költeném a megkeresett pénzt, félre is tennék belőle, hogy legyen tartalékom - tanakodott Major Bernadett, miközben a fehérvári iskolaszövetkezetek felé igyekeztünk. Budapesten 450 forint, amíg az ország más részein, így Fehérváron 411 forint a legalacsonyabb összeg, amit kaphatnak óránként a diákok munkájukért. Ha nem árufeltöltésről vagy szórólapozásról van szó, hanem szellemi munkáról - ami speciális szaktudást igényel, mint például programozás, vagy nyelvi fordítás - akár 500-700 forintos órabért, vagy ennél magasabb összeget is fizethetnek a cégek. Bennünk is felmerült a kérdés, hogy miből tartják fenn magukat a szövetkezetek? Nem a diákok béréből vonnak el, hanem a partnercégektől kapnak díjat a munkaerő után. Attól sem kell tartani, hogy a fiatalok nem kapják meg a pénzüket. A diákok be vannak biztosítva, tehát mindig megkapják a pénzüket az iskolaszövetkezetektől, mert ők fizetnek nekik, nem a cégek.

Betti idegenforgalmi szakmenedzser szakos végzős hallgató két éve kezdett dolgozni, nyáron egy hónapot mindig szorgosan munkával tölt. Mivel egy karcsú, vékony lányról van szó, legfeljebb könnyű fizikai munkát vállalna, de most a hostesskedés iránt érdeklődik.

- Tavaly felszolgálóként dolgoztam egy szállodában, mert szeretek emberek között lenni, és ezt a szakmát tanulom. Kemény munka volt, de elég jól kerestem. Ebben az évben kipróbálnék valami mást, újat. Szeretek szórakozni és társaságban lenni, ezért gondoltam arra, hogy szórólapok osztogatásával promótálnék egy szórakozóhelyet.

A tanulók többsége úgy gondolkodik, hogy inkább a munka könnyebb végét fogná meg . A nehéz fizikai munkák száma a válság miatt egyébként is csökkent. Vannak diákok, akik az egyszerűbb fizikai munkát keresik, de sokan szívesen dolgoznak irodában. A főiskolások, egyetemisták próbálnak olyat keresni, ami a tanulmányaikhoz és a karrierjükhöz illik, azonban ez nem mindig sikerül. A munkába álláshoz először a regisztráción kell túlesniük a jelentkezőknek. A munkavállalás feltételei minden diákszövetkezetnél megegyeznek. Ahhoz, hogy bármilyen munkát elvállalhasson a diák, tagnak kell lennie egy szövetkezetben. Beléphet minden 16. életévét betöltött nappali tagozatos diák, ez vonatkozik a hazánkban tanuló külföldiekre is. A 15 és 16 év közöttiek írásbeli szülői engedéllyel iskolaszünetekben, részmunkaidőben dolgozhatnak. A 16 és 18 év közötti fiatalok viszont akár már napi nyolc órát is dolgozhatnak, és ez ráadásul nincs iskolaidőhöz kötve. Szükséges a beiratkozáshoz nappali tagozatos iskolalátogatási igazolás, adókártya, TAJ-kártya, személyi igazolvány, 500 vagy 1000 forintos részjegy befizetése, amit kilépéskor visszafizetnek, bankszámlaszám, ami azért lényeges, mert átutalással fizetnek, de egyes helyeken orvosi alkalmassági vizsgálatot is kérnek. Fontos tudni, hogy egyszerre akár több szövetkezetben is lehet tag a tanuló, és egyszerre akár több munkát is elvállalhat, amit más-más szövetkezet közvetített ki neki. Ahol munka van, ott hullik a forgács: előfordulhat kisebb baleset a munka során. Minden dolgozó diákra a szövetkezet havonta biztosítást köt a bérének nagyságától függően, ami csonttörésre, rokkantságra és halálesetre is vonatkozik.

Álláskereső túránk első állomása a Diáknavigátor iskolaszövetkezet volt: - Ritka műfaj már a hostesskedés, erre a munkára hostesscégek specializálódtak - mondta Takács Tibor elnök Betti kérdésére, akinek ez a munka lett volna a legtesthezállóbb. A szövetkezet elnöke elmondta, náluk is érződik a válság hatása, mert az előző évekhez képest a diákok töredékét tudják csak közvetíteni, ez nyáron havi 400-500 fiatalt jelent.

De van megoldás: - Több lábon kell állni. Mi egész évben tudunk munkát biztosítani, havonta 300-400 személynek - teszi hozzá Takács Tibor, akinek tapasztalata szerint az élelmiszeriparban, a vendéglátóiparban és a hipermarketekben folyamatosan lehet munkát találni: - Azt veszem észre, hogy a diákok már nem válogatnak a munkák között, mindent elvállalnak. Ennek az lehet az egyik oka, hogy a családok kevesebb pénzt tudnak adni a gyerekeknek.

Ugyanez a helyzet a Meló-Diák Iskolaszövetkezetben. Az őszi, téli és a tavaszi időszakban körülbelül háromszáz fiatalt közvetít ki cégekhez. Természetesen az iskola befejeztével ez a szám alaposan megugrik.

- A velünk kapcsolatban álló cégek a nyáron ezer-ezerötszáz főnek biztosítanak munkát - mondta Temesvári Krisztián igazgatósági tag, aki közölte, hogy a nagyobb kereskedelmi és autóipari cégek bejelentették, hogy a válság miatt nem igényelnek diákmunkásokat. A mezőgazdaságban is érezhető változás, de a betakarítási, kukoricacímerezési munkákra idén is nagy igény lesz.

Az előzőekhez hasonló véleményt mondott nekünk Fekete Norbert, a Fürge Diák képviselet vezetője. - A nyári hónapokban nálunk is megugrik a jelentkezők létszáma, azonban nem biztos, hogy mindenkinek tudunk munkát biztosítani. A folyamatosan dolgozók valamilyen szinten előnyben vannak. Mezőgazdasági megrendeléseket kiugróan magas arányban kaptak, igaz, sokszor nem tetszik a fiataloknak ez a munka, de a válogatós diákok is visszajönnek később, mert kell nekik a pénz.

Bettivel már-már csüggedve jöttünk el, amikor egy telefonhívást kapott az egyik iskolaszövetkezettől, hogy mégis mehet hostesskedni a nyáron...A diákoknak nem kell tartaniuk attól, hogy nem kapnak fizetést, mert az iskolaszövetkezettől jön, nem a cégtől

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!