Belföld

2016.03.13. 18:33

Multikulti: egyszerre sül afgán kenyér és paprikás krumpli a tűzhelyen

Egy székesfehérvári lány Fekete Szandra, 2014 májusa óta dolgozik Budapesten a Baptista Integrációs Központ Menekülteket és Oltalmazottakat Befogadó Családok Átmeneti Otthonaiban. Igazi multikulti, mégis mindenki tisztel mindenkit. A mindennapokról beszélgettünk.

Buthy Lilla

Van az úgy, hogy az ember lányának alapból nincs jó napja, aztán még kitol vele a kékmetró is, és egyetlen állomás „teljesítése” után, szinte azonnal kitaszítja magából. Végállomás. Metrópótló, az is csak a Deákig. Vissza kék, fel és ki a Lehel téren. A Lőportár utca 1-ben aztán minden rosszat elfelejt és észrevétlenül, de állandósult vigyor kúszik az arcára. Az emberek miatt, azok miatt, akik ott dolgoznak, és azok miatt, akik ott laknak és akcentussal, de fehér fogakat villantva, meleg barna szemmel „Szép jó napot!” kívánnak.

Szandra miatt. A 29 éves, pörgős, humoros, pozitív életszemléletű lány erre a „szakmára”, hivatásra született.

Fekete Szandra már kislányként emberjogi ügyvéd akart lenni, aztán 14 évesen eldöntötte, szociális munkás lesz. Édesanyja az egészségügyben dolgozik, azt látta, hogy szívét-lelkét kiteszi az emberekért. Így nőtt fel, neki teljesen természetes, hogy segít a rászorulókon, hogy mindig a gyengét erősíti, az elesett mellé áll. Az egyetem elvégzése után sokáig szenvedélybetegekkel foglalkozott, aztán a gyerekjóléti központban is dolgozott. Járt Montenegróban, Máltán, Horvátországban a menekülttáborban, három hónapot Szerbiában töltött egy menekültekkel foglalkozó alapítványnál. Győrben az idegenrendészeti őrzött szálláson kapott munkát közösségi szociális munkásként. Ott kötelezte el magát végleg a menekültszakma mellett. Úgy érzi, ebben kiteljesedhet, megtalálta a helyét.

A Baptista Szeretetszolgálat átmeneti otthonában rászoruló, főként – de nem kizárólagosan – menekült státuszt kapott családok élnek. Az intézmény célja a menekültek és oltalmazottak társadalmi integrációjának elősegítése. A törvény szerint egy évig maradhatnak, ami krízishelyzet esetén fél évvel meghosszabbítható. Az ő mindennapi életüket segítik, de a cél az, hogy minél hamarabb önállósuljanak.

Tolmácsok, pszichológusok és szociális munkások dolgoznak azért, hogy a családok, az egy-másfél év letelte után boldogulni tudjanak Magyarországon.

Szandra vezet körbe az épületben. A lépcsőkön lépdelve elmeséli, tizenhét éves gimisek közösségi szolgálat keretében tették barátságosabbá az épület egyhangú, fehér falait.

A lépcsőházban most Róka Rudi és barátai hirdetik a családoknak erőt adó és irányt mutató, angolul falra festett jó tanácsokat, intelmeket: Mondd, hogy kérlek és köszönöm! Gondolkodj, mielőtt beszélsz! Nevess sokat! Mindent próbálj ki egyszer! Csináld, amiben örömödet leled! Tartsd meg az ígéreteidet! Járj emelt fővel! Tisztelj másokat!

Szandra egész nap ügyeket intéz, a családgondozásban is részt vesz, ha kell tizenhat órát „vajúdik” a szülőszobán a szomáliai kismamával, esküvői tanú vagy épp békaügető-versenyt szervez. Irodáját köszönőlevelek tucatjai, rajzok, apró kedves ajándékok terítik be. A vidám közösségi térben szinte egész évben buli van: a többi között babaágyak, könyvek, babzsákok és pingpongasztal kapott ott helyet.

– Igazi multikulti. Mindent ünneplünk: van perzsa újév, ramadán, karácsony, húsvét, farsang, halloween, születésnap, sőt már a péntek esti bingo partyt is rendszeresítettük – meséli nevetve. Hozzáteszi: – Volt, hogy arra lettünk figyelmesek, hogy egy afgán kislány és egy iraki kisfiú a Gangnam Style-ra táncol a folyosón. Decemberben volt az egyik elefántcsontparti kislány születésnapja. Egy másik itt lakó család három tálca sütivel járult hozzá a bulihoz.

Ezek leírhatatlan pillanatok. Mint ahogy az is, amikor egy kisgyerek először szólal meg magyarul, vagy amikor egy édesanya burkában karácsonyfát díszít a közösségi térben. Élmény látni, amikor az afgán és a magyar anyuka bolanit, afgán kenyeret és paprikás krumplit csinálnak közösen. Sokszor elakad a kommunikáció, mert nincs közös nyelvük. Persze a „body language”, a kézzel- lábbal mutogatás megy.

– Már gondolkodtunk is, hogy ha elindulnánk egy activity versenyen, tarolnánk – nevet fel Szandra. – De a gyerekek már általában jól beszélnek magyarul, sokszor ők fordítanak. Van egy afgán kislányunk, aki most hetedikes, akcentus nélkül beszél magyarul. Elszavalja a Nemzeti dalt és a tizenkét pontot jobban tudja, mint mi. A Tavaszi szél népdalt hamarosan előadjuk a gyerekekkel egy gimiben: kitaláltuk, hogy pár versszakot lefordítunk például arabra, franciára.

„Szandra néni!” rohannak elé a gyerekek, a felnőttek az utcán is odakiáltanak: „Hello szociál! Hello Ahmad!” – válaszol mosolyogva Szandra, és hozzáfűzi:

– A legtöbben illegálisan érkeztek, de vannak „többlépcsős” családegyesítős családjaink is. Nem gazdasági menekültek, nem azért jöttek, mert nem volt munkájuk. Van közöttük mesterszakács, búvároktató, fizikatanár, diplomás ápoló, volt, aki a médiában dolgozott vezetőként. Kint egzisztenciájuk volt, identitásuk: most ez az anyuka például konyhai kisegítőként dolgozik.

A menekült gyerekek óvodába, iskolába járnak, Szandra pedig számos szórakoztató programot szervez nekik

Mindenféle család, mindenféle történettel. Sokan emberkereskedelem, csonkítás, családirtás, háború áldozatai.

– Egyre jobban bíznak bennünk, egyre több mindent árulnak el magukról. Egy afrikai apuka például pár hete a folyosón zokogott, amikor megtudta, két hete a rendőrség lefejezte a barátját. Ezekkel a sorstörténetekkel mi is nehezen birkózunk meg, együtt érzünk velük.

– Sokszor megkérdezik, félünk-e. Abszolút nem. Soha nem éreztem, hogy nőként harcolnunk kellett volna a muszlim férfiak tiszteletéért. Ők csak azt látják, hogy segítő szakemberek vagyunk – mondja.

Közben az is szóba kerül, hogy több mint tízezer, kísérő nélkül útra kelt kiskorú menekült tűnt el Európában az elmúlt másfél-két évben az Europol becslései szerint. Ami az ilyen és ehhez hasonló mondatokban becslés, száraz adat, egy szám, azt Szandra és a családjai átélik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!