Belföld

2010.09.14. 14:43

Eltemették az afganisztáni támadás másik áldozatát is

FMH - Katonai tiszteletadással helyezték örök nyugalomra a Magyar Honvédség hősi halottját, Kolozsvári György posztumusz hadnagyot kedden Tatán, a Kocsi úti temetőben. Sírjáig az Afganisztánban szolgáló tartományi újjáépítési csoport (PRT) 8. váltásának tagjai álltak sorfalat.

MTI

 


A 37 éves korában hősi halált halt katonát Sándor Zsolt ezredes, a tatai Klapka György Lövészdandár parancsnoka búcsúztatta, kiemelve, hogy Kolozsvári György közel három évet szolgált hazájától távol, kétszer járt kiképzésen az Egyesült Államokban és ötször vett részt békefenntartó küldetésben.
Az elhunyt érdemeit méltatta Michl József, Tata polgármestere is. A katolikus szertartás szerinti temetésen részt vett többek között Hende Csaba honvédelmi miniszter, Simicskó István és Fodor Lajos honvédelmi államtitkárok, Benkő Tibor altábornagy, vezérkari főnök és Kovács József vezérőrnagy, az Összhaderőnemi Parancsnokság vezetője, továbbá elöljárók a Magyar Honvédség valamennyi alakulatától.
Kolozsvári György akkor sérült meg életveszélyesen, amikor az Afganisztánban szolgáló tartományi újjáépítési csoport (PRT) hazatérő katonáit szállító egyik konvojt támadás érte. Ekkor esett el Pappné Ábrahám Judit, akit posztumusz hadnaggyá léptettek elő, és a Magyar Honvédség hősi halottjává nyilvánítottak. Két bajtársa pedig súlyos sérüléseket szenvedett.
A támadás után a kómába esett katona kezelését az afganisztáni Mazari Sarifban lévő német katonai kórházban kezdték meg, majd augusztus 25-én szállították Magyarországra. A Honvédkórház intenzív osztályának orvosai a legkorszerűbb terápiás kezelésekkel és eszközökkel, huszonnégy órás folyamatos ügyeletben küzdöttek a kritikus állapotban lévő sérült életéért. Állapota az utóbbi napokban rohamosan romlott. Életfunkcióit csak gépi támogatással lehetett fenntartani, halálát az élettel össze nem egyeztethető agysérülések okozták.
Kolozsvári György 1973. december 22-én született Pápán. Katonai szolgálatát 1996-ban kezdte meg. A tatai dandár lövész zászlóaljában, a 3. lövész századnál szolgált, majd az alakulat vezénylő zászlósa lett. 
Járt Koszovóban és Bosznia-Hercegovinában. Afganisztánban 2007-ben, a PRT 2. váltásával járt először. Három alkalommal is kitüntették a Békefenntartásért szolgálati jellel. Megkapta a Szolgálati Érdemjel bronz fokozatát, és teljesítményét számos alkalommal pénzjutalommal is elismerték.
Kolozsvári György zászlós halálával négyre emelkedett a Magyar Honvédség afganisztáni kötelezettségvállalása közben elesett magyar katonák száma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!