Belföld

2017.07.26. 06:12

Felsőoktatás: Elég pontod van? Este kiderül!

Szerda este 20 órakor hirdetik ki a hivatalos ponthatárokat, amiből kiderül, hogy ki, melyik felsőoktatási intézménybe kerülhet be.

Érdemes figyelni a nagy izgalmak közepette a Felvi oldalát, ugyanis a pontszámok először itt válnak elérhetővé, de a felvételizőket sms-ben is értesítik az eredményekről.

Idén összesen 105868-an jelentkeztek valamely felsőoktatási intézménybe, Képzési területek szerint a legtöbben, összesen 27092-en jelentkeztek gazdaságtudományi szakokra, rögtön utána 18261-el a műszaki, majd 18184-el a pedagógus képzés következik. A  TOP 5-ben még mindig helyet kaptak a bölcsészet és orvos- és egészségtudomány is.

A jelentkezők többsége az idén vagy az elmúlt 1-2 évben érettségizők közül került ki, és valamely nagy tudományegyetemet választották első helyen, Az alapképzések közül pedig gazdálkodási és menedzsment és a mérnök informatikus a legnépszerűbb.

Az összes jelentkező körében legnépszerűbb intézmények között az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem és a Budapesti Gazdasági Egyetem képzéseire egyaránt ötezernél több első helyes jelentkezés érkezett. Az ELTE-re 12 ezernél is többen jelentkeztek első helyen.

Budapest, 2016. július 26. Érdeklődők a Pont Ott Parti hivatalos ponthatárváró rendezvényen a felsőoktatási képzések ponthatárainak kihirdetése után a budapesti Infoparkban 2016. július 26-án. A felsőoktatásba jelentkező több mint 111 ezer diák mintegy 67 százalékát felvették valamelyik egyetemre, illetve főiskolára, majdnem 4 százalékkal többet mint tavaly. MTI Fotó: Marjai János

Az alapképzések közül a gazdálkodási és menedzsment, mérnökinformatikus, óvodapedagógus és ápolás és betegellátás szakokat háromezernél, a gépészmérnöki, pszichológia, turizmus-vendéglátás, gyógypedagógia, kereskedelem és marketing és programtervező informatikus alapképzéseket kétezernél többen választották első helyen (valamennyi szakirányt, munkarendet és finanszírozási formát figyelembe véve).

Az első helyes jelentkezések alapján legnépszerűbb alapképzések
(minden munkarend és finanszírozási forma)

A mesterképzések közül a vezetés és szervezés és a pszichológia mesterszakok több mint 700, a marketing, pénzügy és emberi erőforrás tanácsadó szakok több mint 400, a nemzetközi tanulmányok, vállalkozásfejlesztés, gépészmérnöki és kommunikáció- és médiatudomány mesterképzések több mint 300 jelentkezővel kerültek a legnépszerűbb 10 közé. Kiemelkedik ezen a képzési szinten az új, osztatlan tanárképzés rövid ciklusú (2-5 féléves képzési idejű) mesterképzése, a maga közel két és fél ezer jelentkezőjével. (nem különböztetve meg itt a különböző tanári szakokat).

Az első helyes jelentkezések alapján legnépszerűbb mesterképzések
(minden munkarend és finanszírozási forma)

 

Este hirdetik a ponthatárokat

Idén is Budapesten rendezik meg a hivatalos ponthatárváró rendezvényt, a Pont Ott Partit! Számtalan érdekes programmal, koncertekkel, sportolási lehetőségekkel és kerekasztal-beszélgetésekkel várnak Benneteket, hogy még érdekesebbé tegyék a ponthatárok kihirdetése előtti órákat.

A fővároson kívül a vidéki városok, mint például Pécs, Békéscsaba, Zalaegerszeg, Eger, Szekszárd, Salgótarján is hivatalos Pont ott partyt rendez, de természetesen a többi városban is találhattok magatoknak "nem-hivatalos" helyszínt, ahol közösen izgulhattok, hogy melyik irányba billen el a jövőtök ezen a határvonalon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!