Belföld

2009.10.14. 18:12

Hazatérnek Boszniába a debreceni menekülttábor elmeszociális részlegének lakói

Tizenhét év múltán visszatérhet hazájába a debreceni menekülteket befogadó állomás elmeszociális részlegének tizenkilenc bosnyák lakója - jelentették be szerda este a magyar és a bosnyák menekültügyi hatóság vezetői Debrecenben, a menekülttáborban.

feol.hu

Végh Zsuzsanna, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) főigazgatója emlékezetett rá, hogy az elmeszociális gondozás alatt álló bosnyák csoportot 1992-ben, a délszláv háború elől menekítették hazánkba. Közülük negyvenen 2002-ben hazamehettek, most az itt maradt tizenkilenc gondozott térhet vissza Jakes Modricába, ahol teljesen új szociális otthon várja őket.
Felidézte, hogy a Magyar Köztársaság a délszláv háború miatt menekültek ezreit fogadta be, köztük sok Boszniából érkezettet, akiknek a többsége az 1990-es évek közepétől hazatérhetett.
A BÁH főigazgatója elmondta azt is, hogy az elmúlt években komoly erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy az itt maradt, önellátásra képtelen csoport is hazatérhessen szülőföldjére. A hazatérés feltételei a bosznia-hercegovinai hatóságokkal történő együttműködés eredményeként mostanra teremtődött meg - mondta a főigazgató, és bejelentette: a tizenkilenc gondozott csütörtök reggel indul el Debrecenből hazájába.
A hazatérőknek gyógyszer- és élelmiszercsomagokat állítottak össze, és két hétig velük lesz néhány ápoló is, aki a debreceni menekülttáborban gondozta őket.
Nikola Djukic, Bosznia-Hercegovina budapesti nagykövete és Mario Nenadic emberjogi és menekültügyi miniszterhelyettes köszönetet mondott Magyarországnak, hogy ilyen hosszú ideig gondoskodott a menekültekről.
A nagykövet szerint a két ország közötti jó együttműködés vezetett oda, hogy hazatérhetnek a menekültek.
Mario Nenadic miniszterhelyettes úgy fogalmazott: Magyarország háromszor segített, először amikor befogadta a háborús boszniai menekülteket, aztán amikor tizenhét évig gondoskodott róluk, most pedig segít a hazatérésben. Elmondta azt is, hogy Bosznia-Hercegovinának még mindig egymillió állampolgára él menekültként a világban, és őket is hazavárják. Nikola Djudic és Mario Nenadic megemlékezett azokról a honfitársairól is, akik menekültként haltak meg.
A csütörtökön hazainduló bosnyák menekültek tapssal fogadták a hírt. Többen könnyezve vették körül Bosznia-Hercegovinából érkezett honfitársaikat, és szintén könnyezve búcsúzkodtak a menekülttábor munkatársaitól.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!