Belföld

2017.05.17. 13:30

A magánkézben levő kálozi kastély parkjába kerülhet a Horthy-szobor

Az adományozók a kálozi kastély parkjában szeretnék felállítani a Horthy-szobrot. Az alkotás magánterületre kerülne.

Bokros Judit

Az adományozók korábban Perkátán tervezték felállítani Horthy Miklós egykori kormányzó szobrát, ám az önkormányzat végül visszavonta hozzájárulását ehhez.

Kedden megtudtuk: mégis lesz május 20-án szoboravató, csak nem Perkátán. Az adományozók új helyszínt kerestek, és szerdán az is kiderült: ez a kálozi Zichy-Széchényi-kastély lehet. A nevükben nyilatkozó képviselőjüktől megtudtuk, hogy a kastély és a hozzá tartozó park jelenleg magánterület, amelynek tulajdonosa hozzájárult a szobor elhelyezéséhez, avatásához. A területet jelenleg előkészítik a szombaton kora délután kezdődő ünnepségre, amelyen a szervezők körülbelül 50-100 fő megjelenésére számítanak. Az avatás után az eredeti tervekhez hasonlóan előadás lesz Horthy Miklósról.

Az adományozó azt is elmondta az FMH-nak: a híresztelésekkel ellentétben ők tartják magukat a perkátai önkormányzat kéréséhez, és nem ott állítják föl a szobrot. Az általuk előkészített talapzat még nincs teljesen befejezve, azt az önkormányzatra hagyták. A kálozi helyszínen egyelőre ideiglenes talapzaton kapna helyet a szobor.

Weisengruber Imre, Káloz polgármestere lapunktól értesült arról, hogy Horthy-szobor felállítását tervezik a településen. A volt kastély, bár magántulajdonban van, de az elöljáró úgy tudja, hogy műemléki védettség alatt áll. Álláspontja szerint: a szobor felállítását mindenképpen a szükséges engedélyek beszerzése kell, hogy megelőzze. Tudomása szerint a kérelem – a műemlékvédelmi hatósághoz történő – beadását követően minimum 15 napon belül kerül elbírálásra.

A Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központtól kapott információ szerint a kastély valóban védett műemlék és magántulajdon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!