Belföld

2010.05.21. 06:55

Kettős állampolgárság: a szlovák nagykövet nyilatkozott

FMH - A jószomszédi viszonnyal, a nemzetközi normákkal és a két ország uniós tagságával sincs összhangban az, hogy Magyarország nem konzultál Szlovákiával a kettős állampolgársággal kapcsolatos törvénymódosítás tervéről - közölte Peter Weiss budapesti szlovák nagykövet.

MTI

A diplomata a Magyar Televízió péntek reggeli műsorában azt mondta, hogy Szlovákia lakosainak 10 százaléka magyar nemzetiségű, számukra a magyar állampolgárság megadása csak jogi bizonytalanságot jelentene és semmiféle plusz előnyt nem adna, továbbá - mint hozzáfűzte - a magyar identitásuk erősödésével gyengülne a szlovák.
"Gondolkodott bárki Magyarországon azon, hogy ha a szlovákiai magyarok elfogadják a magyar állampolgárságot, akkor nem lesz joguk azokat az előnyöket élvezni, amelyeket a magyarigazolvány ad nekik?" - tette fel a kérdést a nagykövet. 
Peter Weiss hangsúlyozta, hogy "mi jó szomszédok szeretnénk lenni", ugyanakkor értetlenségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a világos kérés ellenére Magyarország nem várta meg a szlovák választások végét a kettős állampolgárság ügyének bejelentésével. 
Többször is kiemelte, hogy az ügyben konzultációkra van szükség, csak így lehet megtalálni a megoldást.
A törvénytervezettel szerinte több probléma is van, nem veszi figyelembe a két ország alapszerződését, jogi bizonytalanságot okozhat a szlovákiai magyaroknak, ráadásul a magyar fél a trianoni békeszerződés 90. évfordulója előtt jelentette be szándékát.     

A Fidesz-KDNP első törvényjavaslatai között jelentette be a magyar állampolgárságról szóló törvény módosítását. Martonyi János leendő külügyminiszter nemrég azzal indokolta a törvénymódosítást, hogy megszűnjön a szomszédos országokban élő magyarok hátrányos megkülönböztetése, ma ugyanis például egy Németországban vagy az Egyesült Államokban élő magyar könnyebben juthat állampolgársághoz, mint ők. Az állampolgárság megszerzésének feltételei közül a törvényjavaslat értelmében kikerül, hogy a kérelmezőnek magyarországi lakhellyel kell rendelkeznie.
Szlovákia válaszlépésként hazarendelte budapesti nagykövetét. Robert Fico közölte, Szlovákia számára súlyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent, ha a magyar parlament Pozsonnyal való egyeztetés nélkül a ma ismert formájában elfogadja a szomszédos országokban élő magyarok kettős állampolgárságát lehetővé tevő törvényt. Egyben jelezte: akár el is veszíthetik szlovák állampolgárságukat azok, akik a tervezett törvény alapján kérelmezik majd a magyar állampolgárságot. 
Orbán Viktor miniszterelnök-jelölt kampányfogásnak és provokációnak nevezte a szlovák fél reakcióit. Arra reagálva, hogy Robert Fico magyar-szlovák kormányfői találkozót kezdeményezett a magyarországi kettős állampolgársági törvényjavaslat miatt, azt mondta: amíg Magyarországon nem áll fel az új kormány, és Szlovákiában nem tartják meg a választásokat, és nem áll fel ott is az új vagy régi-új kormány, addig "semmifajta üzengetésnek a sajtón keresztül nincsen semmi értelme".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!