Belföld

2016.12.14. 19:05

Mennyi maradt a kasszában? - Lázár János tájékoztatott az esztendő utolsó kormányüléséről

Budapest - Bér- és nyugdíjemelés, adósságrendezés a kórházaknál, iskolák és szociális intézmények felújítása, lőterek építése, új kiemelt turisztikai térség és kerékpárút-fejlesztés - csak néhány címszó, amely a kormány idei utolsó ülésének napirendjén szerepelt.

Osváth Sarolta

A szerdai kormányülésen a fő napirend az idei év pénzügyi zárása volt, illetve annak áttekintése, hogy mennyi kiosztható pénz maradt még a kasszában. Az idei jó költségvetési gazdálkodásnak, főként az adó- és járulékbevételeknek köszönhetően a kabinet több mint 200 milliárd forint sorsáról döntött - tájékoztatott Lázár János. - Ebből 80 milliárd forintot folyósítanak a kórházaknak, kifizetik a 30 napnál régebbi adósságaikat, és létrehoznak egy fejlesztési alapot - jelentette be. A kórházakkal ugyanakkor támogatási megállapodást kötnek, és ha továbbra is felhalmozódik az adósságuk, minden számlájukat ellenőrzik majd, és számíthatnak arra, hogy működésüket vizsgálni fogja a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal. Januárban a kabinet a PISA-felmérés eredményei mellett az OECD magyar egészségügyre vonatkozó adatait is áttekinti, különös figyelemmel a területi különbségekre. Mind az oktatásban, mind az egészségügyben ugyanis rosszabb az ágazati teljesítmény a hátrányos helyzetű térségekben.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) szokásos heti sajtótájékoztatóját tartja az Országházban 2016. december 14-én. Mellette Kovács Zoltán kormányszóvivő
MTI-fotó: Máthé Zoltán

A költségvetésben a legnagyobb plusz tétel a jövő évi nyugdíjemelés - említette meg. A többletbevételből egyébként jut iskolák és szociális intézmények felújítására, kulturális és sportcélokra, valamint a hadsereg katonai szállítójármű parkjának bővítésére is. A béremelésekkel kapcsolatban bejelentette, hogy az egészségügyi munkakörben foglalkoztatott szociális dolgozók fizetését felemelik az egészségügyi bérszintre. A közfoglalkoztatásban tervezett béremelésről még zajlanak az egyeztetések.

A kormány az idén 2 százalék feletti hiánnyal számol, a jövő évi növekedés mértéke lehet nagyobb a mostani prognózisnál, de a járműipar romló számai miatt óvatosnak kell lenni. A gazdasági fellendüléshez nem elég 2 százalékos növekedés, legalább 4-5 százalékra van szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!