Belföld

2010.06.24. 10:58

Módosították az erzsébetvárosi csendrendelet-tervezetet

Módosították az erzsébetvárosi csendrendelet-tervezetet annak benyújtása előtt, így nem kellene éjfélkor bezárniuk az érintett vendéglátóipari egységeknek.

MTI

Módosították az erzsébetvárosi csendrendelet-tervezetet annak benyújtása előtt, így az bizonyos, hogy nem kell éjfélkor bezárniuk a szállodákban üzemelő vendéglátóipari egységeknek, illetve azon vendéglőknek és éjjel-nappali boltoknak, amelyek nem forgalmaznak alkoholt - mondta Gergely József, a VII. kerület szocialista alpolgármestere csütörtöki sajtótájékoztatóján. Az új rendelet-tervezet azt is tartalmazza, hogy ha sikerül a vendéglátósoknak a környező házak lakóival megállapodniuk, akkor tovább is nyitva tarthatnak.
Mint az alpolgármester elmondta: pénteken terjesztik a helyi képviselő-testület elé a rendelet-tervezetet, de előtte a módosításokról még egyeztetnek a képviselők.
Gergely József szerint a rendelet elfogadása az egyetlen "eszköz", ami az önkormányzat számára lehetővé teszi, hogy a lakosság érdekében lépjen, hiszen a probléma - vagyis az éjszakai randalírozás - hatósági keretek között nagyon nehezen kezelhető.
 Közlése szerint a kerületben 154 olyan vendéglátóipari egység van, amelyet érint a csendrendelet, ez az összes egység mintegy 10 százaléka. A randalírozások viszont a belső Erzsébetvárosban élő mintegy 12 ezer ember jelentős részét érintik - tette hozzá.  
A sajtótájékoztatón ismertették azt a levelet, amelyet az alpolgármester a belügyminiszternek címzett. A levélben - az önkormányzat nevében - azzal a kéréssel fordult Pintér Sándorhoz, hogy a nyári időszakban a rendőrök átcsoportosításával segítse az "éjszakai közterületi rendfenntartás" megóvását.
Mint írta: a pénteken tartandó képviselő-testületi ülésen, felterjesztési jogukkal élve, arra kérik az Országgyűlést, hogy törvényi felhatalmazással rendezze a rendőrség intézkedési és eljáró jogkörét az éjszakai közterületi rendbontás, zajokozás megfékezésére.
A sajtótájékoztatón megjelent az Élő Erzsébetvárosért Egyesület két képviselője is. Egyikük, Kecskés Gusztáv elmondta, hogy a szervezet alapvetően elsietettnek érzi a rendeletet. Mint hozzátette: a zajt valóban korlátozni kell, de itt nem az üzletek nyitva tartása a valódi probléma, hanem a vendégek magatartása.
Utalt arra is, hogy a kerületi jegyzőnek vannak olyan jogkörei, amelyek segítségével akár "rákényszerítheti" a vendéglősöket, hogy utcaőrséget szervezzenek, amely kiszűri ezeket problémákat. Kecskés Gusztáv elmondta azt is, hogy a civileket nem vonták be a rendelet előkészítésébe. Javaslataikat csütörtökön átadják az önkormányzatnak.
A tervezett rendelet ellen tiltakozott Bojár Iván András városarculati tanácsnok is. Az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében annak a véleményének adott hangot, hogy a szabályozás tervezett elfogadása összefügg az októberi önkormányzati választásokkal. Mint írta: tiltakozik "Erzsébetváros problémakerülő, a választásokra kacsingató demagógiája" ellen.
Korábban ugyancsak a tervezet ellen tiltakozott, és aláírásgyűjtő akciót indított az Élő Erzsébetvárosért Egyesület. Álláspontjuk szerint a szabályozás nem szolgálná a főváros fejlődését. Szerintük - tekintettel az októberi önkormányzati választásokra - az inkább politikailag, mint szakmailag indokolt.
Egy közösségi honlapon is tiltakozó akciót indítottak civilek. A "Nem az erzsébetvárosi csendrendeletre!" elnevezésű facebook-csoportnak már mintegy hatezer tagja van.
Az MTI-nek szintén szerdán nyilatkozó Puskás Attila Sándor, a Szövetség Erzsébetvárosért (SZEM) kerületi képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy Hunvald György szocialista polgármester és Gál György (SZDSZ) képviselő előzetes letartóztatása miatt a képviselő-testületben nem lesz meg a koalíciós többség a tervezet elfogadásához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!