Belföld

2017.07.25. 11:52

Napirendre kerülhetnek a magyar fuvarozók sérelmei is

A magyar fuvarozók helyzetéről is tárgyalhat Orbán Viktor a francia miniszterelnökkel, Emmanuel Macron-nal a szeptemberi budapesti csúcstalálkozón.

B. Kiss László

A V4-ek döntése szerint a magyar miniszterelnök kapott tárgyalási mandátumot a kiküldetési irányelv, vagyis a kelet-európai munkavállalókat érintő uniós szabályokról való egyeztetésre. A Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NiT Hungary), amint arról lapunkat tájékoztatta, levélben kérte a miniszterelnököt, hogy képviselje ügyüket a tárgyalásokon, és vegye figyelembe a fuvarozók tiltakozását az őket hátrányosan érintő uniós jogszabályok ellen.

Március óta tiltakoznak, magyar kezdeményezésre, a kelet-európai fuvarozók az őket hátrányosan érintő uniós jogszabályok ellen. Dittel Gábor, a NiT Hungary ügyvezető főtitkára Orbán Viktorhoz címzett levelében felhívta a figyelmet a több ezer fuvarozó magánvállalkozót érintő tiltakozó aláírásgyűjtésére, amelyet néhány hete Violeta Bulc, az Európai Bizottság közlekedésért felelős biztosa előtt is prezentáltak. Emellett arra kérte a miniszterelnököt: vegye figyelembe, hogy bizonyos uniós tagországok, piac visszaszerzési szándékkal hozott szabályai teljesíthetetlenek a magyar kamionosok számára, és kétségessé teszik a magyar fuvarozó vállalkozások sorsát. Az úgynevezett  erős uniós országok célja vélhetően a saját fuvarpiacuk erősítése, és a kelet-európai versenytársak kiszorítása.

A teljesíthetetlen szabályok célja a kelet-európai, így a hazai fuvarozók kiszorítása több uniós ország piacáról Fotó:  NiT Hungary

Bár a francia miniszterelnök majd csak szeptemberben érkezik Budapestre, a tárgyalás menetrendjét már augusztus folyamán egyeztetik a felek. Sikeres megállapodás esetén a szeptemberi csúcstalálkozó eredményét októberben közösen tárják majd a többi uniós tagország elé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!