Nem érdemes tovább halogatni a diplomát

2017. január 11., 09:45 forrás: magyaridok.hu
komment
Több mint 27 ezer olyan egykori egyetemi, főiskolai hallgatót tart számon az Oktatási Hivatal, akik 2005 előtt kezdték meg tanulmányaikat, de még nem abszolváltak vagy elhalasztották az államvizsgát- írja a magyaridok.hu.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Közülük, mint azt a Magyar Idők megtudta, az utóbbi két évben mintegy 6400-an megszerezték a diplomát, a többiek pedig az abszolutóriumot. Utóbbiaknak tehát az oklevélszerzés még hátravan, azonban nincs sok esély arra, hogy ez határidőre megtörténik.
Kihasználták a haladékot azok a korábban a felsőoktatásban tanulók, akik 2005 előtt kezdték meg tanulmányai­kat, abszolváltak, de az államvizsgát elhalasztották: összesen 6405 főnek már sikerült az oklevélszerzés – közölte az Oktatási Hivatal (OH). A felsőoktatási államtitkárság még 2015-ben hosszabbította meg a diploma megszerzésének határidejét az érintettek számára.

Akkor döntés született arról is, hogy 2016 szeptemberéig megszerezhetik az abszolutóriumot azok is, akik egyetemi éveik alatt ezt nem tették meg. Mint ismert, korábban nem volt megszabva, mennyi idő telhet el maximálisan a végbizonyítvány megszerzése és a záróvizsga között. Ezzel szemben azokra, akik most tanulnak a felsőoktatásban, már szigorúbb feltételek vonatkoznak, ugyanis az abszolutórium után két éven belül meg kell szerezni a diplomát.

Az OH tájékoztatása szerint a 2015-ös módosítás célja az volt, hogy lezárulhassanak azok a képzések, amelyek még szerepelnek ugyan a nyilvántartásokban, ám döntő többségükben már nincs sok esély arra, hogy befejezik azokat.

2018 a határidő

A 2005 előtt megkezdett hagyományos egyetemi, főiskolai képzések között összesen 27 082 olyan esetet tart nyilván az OH, amikor a hallgatók 2015 előtt nem szereztek oklevelet a tanulmányok ideje alatt, illetve nem zárták le azokat a végbizonyítvány megszerzésével, magyarán azok folyamatban lévő képzésnek minősültek. Közülük azóta 2015-ben 3469-en, 2016-ban 2933-an megszerezték a diplomát, és idén is már hárman sikeresen záróvizsgáztak. Jelenleg azonban még így is több mint 20 ezren vannak azok, akik az abszolutóriumot megszerezték tavaly szeptemberig, de záróvizsgát még nem tettek.

– Ezekben az esetekben még van lehetőség záróvizsgázni 2018. szeptember 1-jéig – tették hozzá. A hivatal hangsúlyozta, az esetek döntő többségében a hallgatók már régen lezárták a tanulmányaikat, tehát a reálisan még várható oklevélszerzések száma ennél jóval alacsonyabb lesz.

2017. január 11., 09:45 forrás: magyaridok.hu

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...