Belföld

2012.08.01. 19:09

Ökopolitikai Nyári Egyetem kezdődött Bodajkon

Megkezdődött az Ökopolitikai Nyári Egyetem szerdán Bodajkon; az ötödik alkalommal meghirdetett, vasárnap záruló rendezvényen az LMP több országgyűlési képviselője mellett európai parlamenti képviselők is részt vesznek, keresve a választ korunk ökopolitikai kihívásaira.

MTI

A rendezvény első kerekasztal-beszélgetésén a XXI. század túlélése volt a téma. Silke Krebs, a német Zöldpárt tagja, Baden-Württemberg tartományának kancelláriaminisztere elmondta: egy éve vannak kormányon, és nagy lendülettel kezdtek hozzá a tartomány megreformálásához.

Kiemelte, sokáig kizárólag ők beszéltek a klímaváltozásról, míg a többi párt a politikát helyezte előtérbe. "Amikor az emberek a saját bőrükön tapasztalták meg a klímaváltozás negatív hatásait, elhitték, amit évekig mondtunk. Ez hajtotta a malmunkra a vizet a választásokon, és ez ad erőt a nagy változtatások véghezviteléhez" - tette hozzá.     Silke Krebs hangsúlyozta, megváltoztatták a megújuló energiákkal kapcsolatos törvényt, de a klímavédelemmel kapcsolatban is nagy terveik vannak. Szerinte az ipari cégek a várakozásokkal ellentétben könnyebben fogadták az őket komoly lépésekre kényszerítő intézkedéseket.
"Az embereket nehezebb meggyőzni a klímapolitika fontosságáról" - mondta a német politikus.    

Schiffer András (LMP) azt mondta, Magyarországon az évezred végéig nem volt esélye az ökopolitikának. Szerinte az utóbbi tíz évben egyre többen átérzik azt, hogy fontos, mi kerül az asztalra. Előtérbe került a helyi termék, "pedig az elmúlt 30 évben a politika mindent elkövetett, hogy a helyi termék ne lehessen a piacon" - tette hozzá.     "Nem az a feladatunk, hogy a kevesebb fogyasztás mellett kardoskodjunk, ami létfontosságú a túléléshez. Meg kell értetnünk az emberekkel, melyek a jó élet előnyei" - fogalmazott.    

Amelia Andersdotter, a svéd Kalózpárt európai parlamenti képviselője kiemelte, hogy az információ elengedhetetlen a túléléshez. Éppen ezért  - tette hozzá - ők azért küzdenek, hogy minden ember egyforma eséllyel juthasson a tényekhez és információkhoz.    

Az V. Ökopolitikai Nyári Egyetemet az Ökopolitikai Műhely Alapítvány szervezi, a Green European Foundation és a Zöld Szabadegyetem Egyesület együttműködésével. A támogatók között van a Heinrich Böll Alapítvány, az Európai Zöld Párt és az Ökopolisz Alapítvány.     Az eseményt az idén rendezik először Bodajkon. Az augusztus 5-ig tartó rendezvényen a vendégek között lesz az LMP több parlamenti képviselője, Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója, Ángyán József (Fidesz), a Vidékfejlesztési Minisztérium volt politikai államtitkára, valamint Róna Péter, Pogátsa Zoltán és Scheiring Gábor közgazdász.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!