Sok szülő előnynek tartja a családias vidéki csoportokat

Összefogás az óvodákért

2010. április 21., 07:00 szerző: FMH-összeállítás
Fejér megye - A jól működő vidéki ovik kis csoportlétszámuknál fogva ideális körülményeket kínálnak a csemetéknek, mintha azok egy magánoviba járnának. A szülők pedig állítják, semmi pénzért nem vinnék gyermekeiket egy nagyvárosi oviba.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']:
G->reklam_mentes: 0
Pusztulásnak indul a közösség, a falu, ha megszűnik az óvoda, az iskola, nincs helyben  orvos, értelmiségi - ez már régi közhely. Ám ellenkezője is igaz: virágzásnak indul a település, ha jönnek a beköltözők, és velük a gyermekek. Csákberény ma virágkorát éli, nemcsak Fehérvárról, de Budapestről is számosan költöztek be a vértesaljai településre, ahol jó pár éve nem volt annyi óvodás, mint az idén. (A két csoportba 49 kisgyerek jár, ősztől 56-an lesznek.) Sáfrán Andrásné, a csákberényi óvoda vezetője büszke arra, hogy a megye egyik legcsaládiasabb oviját sikerült  felépítenie az elmúlt huszonöt évben. Merthogy a csákberényi szülők mára olyannyira szívükön viselik e kis édenkert sorsát, hogy évente több jótékonysági akciót is szerveznek: a hét végén például össznépi jótékonysági napot tartottak Vécsei László orondpusztai birtokán, ahol a tulajdonos a nemes cél érdekében ingyen biztosította a marhahúst, aki pedig vásárolt a finom marhapörköltből, fizetségével ugyancsak az ovi szépülését segítette. És volt persze ingyen bábszínház, népi játékok, korongozás, fűzfasípkészítés is  a gyermekek legnagyobb örömére.

 A népes, tarka forgatagban nemcsak mi, hanem a megye más részeiről ötletet csenni érkezők is arra próbáltak választ keresni, honnan e példás lelkesedés? Brunnerné Nemes Gyöngyi, a szülői munkaközösség vezetője szerint minden négy-öt évvel ezelőtt kezdődött, amikor a leromlott állapotú játszótér felújítására egyszerűen sehonnan sem tudott az ovi pénzt szerezni. Az első jótékonysági bálból,  az alcoás dolgozók segítségével pályázati pénzhez jutva aztán összegyűlt akkora összeg, hogy nekivághattak az udvar rendbetételének, a szülők maguk rendezték a terepet, állították helyükre az új játékokat. Az akciót aztán papír- és fémgyűjtés követte, idén például négyezer kilónyi vastól, ugyanennyi papírtól szabadították meg  Csákberényt, az ovit pedig 232 ezer forinttal gazdagították. 
Néhány évvel ezelőtt  az Etalon program segítségével a szülők megépítették a tornaszobát, a szülők mellett a helyi vállalkozók is  ingyen dolgoztak az építkezésen. Mert az óvoda közösségmegtartó erő, vélekedik Balázsné Zámbó Judit is, aki a nagyvárosba is vihetné oviba a gyermekét, ám semmi pénzért nem tenné. Egy ilyen kis oviban minden gyermek képességeinek kibontakoztatására jut energiája az óvó néniknek, s vajon mi pótolhatná például az orondpusztai majomházat, ahol a gyerekek kötélen csimpaszkodva ismerkedhetnek a szalmával, a baromfiudvarban a  szárnyasokkal, s találkozhatnak a ház körül élő szinte mindenféle  háziállattal is?
Kőszárhegynek egyetlen közösségi intézmény az óvoda - hiszen az iskolások  Szabadbattyánba  vagy Polgárdiba  járnak , s ezt  a szerepet nagyon megbecsülik a településen. Számos csoport, szülői, művelődési közösség indul  ki  innen, de a legfontosabbak persze a gyerekek. (Valamilyen  szinten ők is szervező  erő, hiszen  a szülők reggel-délután  véletlenszerűen is találkoznak.) Gáspár Csabáné,  Andrea vezető óvónő mindig  büszkén mutatja,  mivel  gyarapodott  az intézményük, már régóta örülnek a barátságos, színes tornaszobának,  a jó udvari játékoknak, a szép, virágos környezetnek. Andrea  feje  most  mégis  fáj egy kicsit,  az ötven személyesre tervezett  intézménybe  már így is  hatvan  kicsi jár,  két vegyes  csoportba. A beiratkozás  ma lesz, csak remélik, hogy  mindenkit fel tudnak venni ősztől - szeptemberben  tizenöt  óvodás megy immár iskolába.
 
A Sárvíz kistérségben hosszú ideje felismerték már, a gyermekekre figyelmet kell fordítani, mert csak az elégedett fiatalok lesznek később lakói a kisebb településeknek. Sőt, nemcsak lakói, de a közösség értékes és aktív tagjai. Éppen emiatt az óvodákat mindenütt támogatják a családok. Gyakorta társadalmi munkában teszik szebbé, tágasabbá az intézményeket. Tavaly például Sárosdon fogtak össze a szülők, s bővítették ki az óvodát, hogy a szeptemberi tanév kezdetekor mindenkit fogadni  tudjanak az épületben. Abán pedig legutóbb az április eleji  tavaszköszöntő gálán fogtak össze a szülők és a gyermekek az óvodáért. A rendezvényen műsort adtak az óvodások, a szülők adományt gyűjtöttek, s azt az intézménynek ajánlották fel.
Velencén kinőtték az óvodát a gyerekek, ezért annak bővítésére pályázik az önkormányzat. Serhókné Varjas Edit  óvodavezető elmondta,  jelenleg sincsenek rossz körülmények között a  gyermekek, de ha megvalósulnak elképzeléseik, bővülhet a csoportszám.      
Székesfehérváron  huszonkét óvodában gondozzák a gyerekeket. A költségvetésben biztosított állami normatív hozzájárulás az idén 676 millió 353 ezer forint,  a város ehhez az összeghez hozzátesz 994 millió 653 ezer forintot, kaptuk az információt Stettler Zsuzsanna  sajtóreferenstől.  A szülők papírt gyűjtenek, pályáznak, ezerféle módon támogatják az intézményeket.

- Amerikában például csak gyermekmegőrzőként működik az ovi.

 - Hazánkban 1828-ban, Brunszvik Teréz jóvoltából nyílt meg az első óvoda.

 - 1938-ban 112 ezer gyermek járt oviba,1945-ben viszont már csak 52 ezren.

 - Magyarországon egyre több magánovi jelenik meg, elsősorban angol nyelvű magánintézmények, de van már német, kínai és spanyol nyelvű gyermekgondozó is.

FMH-összeállítás

2010. április 21., 07:00 szerző: FMH-összeállítás

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...