Belföld

2016.02.06. 17:45

Szálasit éltette az egyik szónok - Szélsőjobbos szervezetek a budavári kitörésre emlékeztek Fehérváron (frissítve)

Szálasit éltették és a hungarista indulót is lejátszották azon a székesfehérvári rendezvényen, ahol szélsőjobboldali szervezetek emlékeztek meg a 71 évvel ezelőtti, budavári kitörésről.

B. Kiss László

A becsület napi megemlékezés résztvevői a Magyar Király szálló előtt gyülekeztek és  némán, dobszó kíséretében, zárt alakzatban, a székesfehérvári Fő utcán át vonultak a fekvő katonának nevezett világháborús emlékműköz.

Itt elsőként Mészáros István, az Új Magyar Gárda főkapitányának üzenetét tolmácsolta egy gárdista. Budavár védői 1945-ben több mint 50 napig tartóztatták föl a vörös hordákat, akik a fogságba esett sebesülteket is lemészárolták. Végül a bekerített honvédek, csendőrök és német  katonák február 11-én  szervezett kitörést hajtottak végre  - fogalmazott üzenetében Mészáros István.

Beszédet mondott Kónyi-Kiss Botond, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom Fejér Megyei vezetője is. Ő azzal kezdte, hogy köszönetet mondott mindazoknak, akik  elmentek a megemlékezésre - mint mondta - a polgármester negatív ajánlása ellenére is.

A rendezvényen harmadikként lépett a mikrofonhoz Tyirityán Zsolt, a Betyársereg vezetője. Ő többek közt arról beszélt, hogy 71 éve tart a sötétség uralma. A Waffen SS a rendezvényre meghívott veteránját ellenben olyan fénynek nevezte, aki olyan elfejtett értékrendet képvisel, amely visszaadja az európai nemzetek magas szintű öntudatát. Kijelentését, miszerint "dicsőség a Waffen SS-nek!", taps fogadta. Majd arra emlékeztetett, hogy ha nincs nyilas hatalomátvétel és nincs Szálasi, akkor becsület napja sincs. Tyirityán kijelentését, miszerint "dicsőség Szálasinak!", ismét taps fogadta.

Klaus Grotjahn, a Waffen SS egykori tagja - egészségi állapotára hivatkozva - nem vett részt a fehérvári rendezvényen, de - a szervezők szerint - este nyolckor Kisbéren előadást tartott. A Fehérváron felolvasott üzenetében arról írt, hogy 1928-ban született, légvédelmi segéd volt, majd szovjet tankok ellen küzdött, és részt vett Berlinben az utcai harcokban. Öt évet volt szovjet fogságban, most pedig azért jött volna el Fehérvárra, hogy a bolsevizmus elleni harcban elhunyt bajtársak emléke előtt tisztelegjen.

Ezután koszorúzás következett, majd végezetül a német himnusz és Hungarista induló hangzott el.

„Ez méltatlan Székesfehérvárhoz”

A szombati szélsőjobboldali megemlékezés előtt egy nappal Székesfehérvár polgármestere, Cser-Palkovics András a következő bejegyzést posztolta Facebook-oldalán:

„A tavalyi év végén azt kértem minden közéleti szereplőtől, hogy őrizzük meg városunk békéjét. Akkor a baloldalon voltak, akik importálták Budapestről a feszültséget és a konfliktust, most a szélsőjobb tervezi ugyanezt egy olyan történelmi eseményre hivatkozva, amelynek semmi köze Székesfehérvárhoz. Természetesen nincs jogi lehetőségem senki gyülekezéshez fűződő jogát korlátozni, de minden barátomat és jóérzésű fehérvári embert arra kérek, maradjon távol a holnapi rendezvénytől. Ehhez ugyanis Fehérvárnak semmi, de semmi köze, a városnak pedig csak árt minden ilyen politika ihletésű provokáció! Ez méltatlan Székesfehérvárhoz.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!