Belföld

2017.07.23. 10:50

Több mint 230 ház sérült meg a jégesők miatt, rajtuk segít a Vöröskereszt

A június végi heves esőzések 1300 károsultján segít a Magyar Vöröskereszt, amelyhez a Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége (IFRC - Nemzetközi Vöröskereszt) nyújt anyagi és szakmai támogatást.

Házi Péter

Az IFRC több mint 87.000 svájci frank (mintegy 24,4 millió forint) összegű gyorssegélyt utalt a Magyar Vöröskeresztnek azt követően, hogy június 21-én jégeső csapott le az ország több részén. A legtöbb kárt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Megyaszó szenvedte, de hasonlóan súlyos volt a helyzet néhány Kecskemét környéki településen, ahol a házak tetejét, ablakait és a konyhakerteket is megrongálta a jég. Összesen több mint 230 ház sérült meg, amelyek közül néhány teljesen lakhatatlanná vált.

Most éppen az országhatárom belül kél el a segítség a jégeső okozta károk miatt

A Magyar Vöröskereszt helyi szervezetei azonnal reagáltak a veszélyhelyzetre, együttműködve a hatóságokkal és a lakossági csoportokkal. Mintegy 50 munkatárs és önkéntes érkezett a helyszínre, akik élelmiszert és tisztítóeszközöket osztottak szét a rászorulók között. Az IFRC támogatásának köszönhetően a Magyar Vöröskereszt szerszámokat és építőanyagokat is tud vásárolni, hogy a képzett önkéntesek megjavíthassák a törött tetőket és ablakokat.

Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója így nyilatkozott: "Sajnos hazánkat sem kerülik el a természeti katasztrófák, és nekünk, a legnagyobb hazai humanitárius szervezetként gyorsan és hatékonyan kell segítséget nyújtanunk ezekben a váratlan helyzetekben. Ehhez tagként a nemzetközi szervezettől szakmai és anyagi támogatást is kapunk."

"Legutóbb a jégkár kárvallottjainak, szorult helyzetbe került magyar családoknak tudott gyorsan és hatékonyan segíteni a Magyar Vöröskereszt a nemzetközi alapból kapott anyagi támogatásból."

Simon Missiri, az IFRC európai regionális igazgatója hozzátette: "A világ legnagyobb humanitárius szervezetének tagjaként a Magyar Vöröskereszt hatékonyabban tud reagálni a természeti csapások és krízisek idején. A budapesti regionális irodánk révén 54 nemzeti társasággal, köztük a Magyar Vöröskereszttel működünk együtt, hogy támogassuk munkájukat a szükséget szenvedők megsegítésére."

Fotó: Vöröskereszt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!