Belföld

2012.12.19. 19:02

Téli Rózsás Diákforradalom - Tiltakozás a röghöz kötöttség ellen is

Budapest – Nem vagyunk hülyék! Mi vagyunk a jövő! Megbuktak! – skandálta a Széchenyi teret megtöltő több ezer középiskolás a felsőoktatás tervezett átalakítása ellen szervezett szerdai demonstráción.

Osváth Sarolta

A Téli Rózsás Diákforradalom néven meghirdetett demonstrációra a diákok a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) épülete elé negyven gimnáziumból és középiskolából különböző tiltakozást kifejező transzparensekkel és rózsával a kezükben érkeztek, hogy a nagygyűlés után a Margit-hídhoz vonuljanak és a virágokat a Dunába szórják. A rendezvényt tanárok, egyetemisták és szimpatizánsok is támogatták.

(Fotó: Orosz Péter)

Az MTA előtti parkolóban felállított színpadra egymást követően léptek a diák szónokok, akik élesen bírálták a kormány felsőoktatási elképzeléseit. Az elmúlt két hét szinte ámokfutás volt – utalt rá több szónok - , napról napra, majd óráról órára változtak a keretszámokról, a tandíjról szóló döntések, amelyeket az érintettek megkérdezése nélkül hozott meg a kormány. Kifejezték, hogy tarthatatlan a kiszámíthatatlan helyzet, hiszen alig több mint két hónappal a felvételi beadása előtt nincsenek meg a jelentkezés feltételei. Bizonytalanságban tarják a fiatalokat, akik itt, ebben az országban szeretnének élni és dolgozni. Ehhez pedig olyan kormány kell, amely lehetővé teszi, hogy mindenki azt tanuljon, amit akar és tudjon boldogulni, ha megszerezte a diplomát. Valódi munkahelyteremtésre lenne szükség és olyan ország építésére, ahonnét nem elmenni, hanem ahol maradni akarnak a fiatalok. Tiltakoznak az ellen, hogy a hallgatói szerződéssel hosszú évekre "röghöz kössék" a leendő diplomásokat.

Több felszólaló bírálta Orbán Viktor miniszterelnököt, aki minden bajok okának az ország eladósodottságát tartja, és az elvonások magyarázataként erre hivatkozik, s közben a fiatalokat a diákhitel felvételére, tehát hosszú eladósodásra bíztatja. Csak az állam adóssága nagy baj, az övék nem számít? – tették fel a kérdést, miközben arra nincs garancia, hogy a képzettségüknek megfelelő munkát végezhetnek.

A felszólalók esélyegyenlőséget követeltek a hátrányos helyzetben élő, ám tehetséges fiatalok számára a felsőoktatásban és többen is kikérték maguknak, hogy a kormány lekezeli, nem veszi komolyan a követeléseiket a kormány közeli média pedig meghazudtolja és lejáratja őket. Volt olyan érettségi előtt álló felszólaló, aki saját elbizonytalanodását versben adta elő.

A demonstráción a Magyartanárok Egyesületének alelnöke szolidaritásáról biztosította a "kialakulóban lévő diákmozgalmat". A tanárokat tömörítő szervezet is felelős tárgyalásokat követelt az érintett felek bevonásával. A demonstrálók öt óra után rendőri felvezetéssel elindultak a József Attila utcán és a Bajcsy-Zsilinszky úton át a Margit híd irányába. Miután a rózsákat a Dunába szórták, tüntetés hivatalosan véget ért, a diákok jó része azonban továbbra is együtt maradva a budai műegyetemi campus felé indult.
Este nyolckor az elfoglalt Lánchídon tartottak spontán gyűlést.

A tömeg levonulásakor a rendőrség kiemelt egy tüntetőt a Lánchíd pesti hídfőjénél és egy rendőrautóba ültették. A diákok igyekeztek megállítani a rendőröket, azzal, hogy az autó elé ültek, de próbálkozásuk nem járt sikerrel. A tüntetők maradék csoportja ezután a Szalay utcához tart, mert információik szerint a rendőrök oda vitték a kiemelt diákot.

(Fotó: Orosz Péter)

A rendőrség tájékoztatása szerint "gyülekezési joggal visszaélés szabálysértésének elkövetése miatt" állítottak elő három tüntetőt. Közben kiderült, hogy az előállított diákok nem a Szalay utcai,hanem a IV. kerületi rendőrkapitányságon vannak, a tüntetők mégis a helyszínen maradtak, és leültek a rendőrsorfal elé.

A rendőrség csütörtökre virradóra elengedte mind a három, a diáktüntetéssel kapcsolatban előállított diákot a IV. kerületi rendőrkapitányságról az MTI helyszínen tartózkodó munkatársa szerint. Az MTI értesülése szerint a három előállított diák közül az egyik fiatalkorú. A két kiengedett nagykorú diák az V. kerületi Rendőrkapitányság elé ment, társaik egy kis csoportja ugyanis itt várt szabadulásukra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!