Belföld

2017.04.27. 18:12

Tovább csökken az áfa, de a turisztikai ágazatban nem

Nem tervez a kormány további áfa-csökkentést a turisztikai ágazat versenyképességének növelése érdekében, így a szálláshely- és fürdőszolgáltatások áfája 2018-ban is 27 százalék lesz - tudtuk meg a Kormányinfo sajtótájékoztatón Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztertől.

A csütörtöki sajtótájékoztatón Lázár János részletesen ismertette a kormány által elkészített és elfogadott költségvetési tervezetet, amelyet már véleményezésre el is küldtek a Költségvetési Tanácsnak, amely nem talált benne kifogást. A miniszter elmondta, a 2018-as költségvetésben folytatódik az adócsökkentés, a kisvállalati adó, az egészségügyi hozzájárulás mértéke jelentősen kevesebb lesz, az internet áfája 18-ról 5 százalékra, a hal áfája szintén 5 százalékra csökken.

Módosul a kisüzemi sörfőzdék jövedéki adója: 8 ezer helyett 200 ezer hektoliter lesz a volumenhatár, eddig lehet az adó 50 százalékát megfizetni. Lázár János arra a kérdésre is választ adott, hogy a kormány a költségvetési tervezetben tett -e javaslatot a Parlamentnek a turisztikai ágazatban további áfa-csökkentésre az éttermi szolgáltatások áfájának 2017-ben bejelentett mérséklésén kívül?

- 2018-ban erre nincs fedezet, további jelentős áfa-csökkentéshez alapvetően többletbevételre lenne szükség - fogalmazott. A 2018-as költségvetésnek a legfontosabb prioritásai az államadósság-csökkentés és az államháztartási egyensúly megtartása - emelte ki. A költségvetést a kiszámíthatóság és a stabilitás jellemzi, a hiányt 2,4 százalékra tervezik, a GDP-növekedés 4,3 százalékos lehet, a fogyasztás 4,5-5 százalékkal között bővülhet, az infláció tervezett mértéke pedig 3 százalék, a nyugdíjemelés ugyancsak ennyi lesz. 2018-ban a 138 ezer forintos minimálbér és a 180 ezer garantált bérminimum mellett a nettó átlagkereset 8,8 százalékkal nő. Az egészségügyre 185 milliárd, az oktatásra 82 milliárd, a rendvédelemre és közbiztonságra 55 milliárd forinttal több jut jövőre - tájékoztatott Lázár János.

Arra a kérdésre, hogy az Európai Néppárt - egyebek közt a nemzeti konzultáció kérdései, a civil szervezetekre vonatkozó törvény, valamint a Brüsszel elleni kampány miatt - kizárhatja-e a soraiból vagy felfüggesztheti-e a Fidesz tagságát, Lázár János határozott nemmel válaszolt a Kormányinfón.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!