Beloiannisz

2015.04.26. 13:04

Szívvel, lélekkel és buzukival muzsikálnak és táncolnak a Pyrgos tagjai

A Pyrgos, több kerek évfordulót is ünnepel ebben az évben. A jubileum apropóján beszélgettünk velük a kezdetekről.

Sebestyén Lilla

Takács Katalin, a Pyrgos Görög Zenekar és Néptánc Együttes mindenese és táncosa édesanyja révén kötődik a görög kultúrához, mondhatni, beleszületett. Férjével Pletser Istvánnal ellentétben, aki bár magyar szívében igazi görög. István Beloianniszban nevelkedett és zenélt, a vérében van a muzsika. Az ő szerelmük gyümölcse, Hrisztosz így mind a két részről „fertőzve” volt görög kultúrával.

Ma ők hárman „viszik” a Pyrgost szívvel-lélekkel és küzdenek azért, hogy fenntudják tartani a hagyományokat. Beszélgetve velük megtudom, ez azonban, sajnos nem mindig volt így. István elárulja, a zenekart tizenötéve alapította és akkor még több taggal büszkélkedett, táncosból is volt, hogy húszan léptek egyszerre színpadra. Mára ketten zenélnek, énekelnek a fiával, a többiek lemorzsolódtak, kevésbé tudtak a mediterrán muzsikával azonosulni annyira, hogy működjön a dolog.

A görög néptáncosok igen merész mutatványokra is vállalkoznak. A felső képen épp két férfiú forgat át egy csöpp lányt. Szintén egy igen temperamentumos tánc kíséri a tányért törést. Ilyenkor tíz-tizenöt lapos tányér is odavész, a táncos egymáson töri szét őket. Az alsó képen épp Hrisztosz járja táncát a mutatvány után, buzukival a vállán ropja szokásához híven (Fotó: Pyrgos)

– Ennek ellenére megoldottuk így is. Hrisztosz csinálja a zenei alapokat és megszólal a színpadon a hazánkban legnagyobb népszerűségnek örvendő görög hangszer, a buzuki is – mondja el István, aki a rögös és nehéz út után, most úgy érzi sikerült valami olyat teremteni, ami érték.

Majd a görög táncról mesélnek, a tányértörésről, ami mindig a táncos érzelmi állapotát fejezi ki.

– Ez egy szólótánc, amire nincs koreográfia. Abszolút lélekből kell jönnie – magyarázza Katalin, aki óvodás kora óta ropja, és most büszkén csodálja fiát, aki hasonló lelkesedéssel szívta magába a lépéseket. járja „Zorba, a görög” táncát.

Mint mondják, ez egy életforma, amit semmi pénzért nem adnának fel. Egyedüli félelmük, hogy egyelőre nincs utánpótlása a zenekarnak, de ahogy mindenhez, ehhez is kellő optimizmussal állnak hozzá: Megoldják, ahogy eddig mindent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!