Bicske

2014.06.23. 10:26

Bokodi Sándor-díjat kapott a fiatal és az idősebb gazda

Budapest – A mányi gazda, Bokodi Sándor emlékére alapított díjat az idén egy fiatal és idősebb gazda vette át Fazekas Sándor földművelésügyi minisztertől. Az elismerés immár hagyománnyá vált.

Zsohár Melinda

Bokodi Sándor szülőfalujában, Mányon adta át Fazekas Sándor (akkor) vidékfejlesztési miniszter tavaly az elhunyt fiának, ifjabb Bokodi Sándornak az elismerést. A díj alapítójának szándéka szerint az elismert gazdálkodó és a vidéki élet, a mezőgazdaság iránt elkötelezett ember élete a 21. századi utódoknak is példával szolgál. A mányi gazdálkodó az országban a rendszerváltás előtt az elsők között önállósította magát. Állami csődörösként kezdte, saját állattartásba fogott, földet bérelt, majd vásárolt, s elődei nyomán haladva újított. A közélet és szűkebb hazája iránt is elkötelezett gazda a nóniusz lótenyésztésben tett eredményes erőfeszítéseket, a fajta fenntartásáért személyesen is sok követ megmozgatott.

Balról jobbra: Horváth Károly gazda, Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, Konrád Istvánné, a Magyar Piac Szövetkezet elnöke, Sain Krisztián ifjú gazda (Fotó: Mészáros János)

Családját a diktatúra éveiben zaklatták, édesapját kulákként sújtották, ám a demokratikus körülmények között az önkéntes szövetkezést célravezetőnek tartotta az egyéni gazda. A 2010-ben Konrád Istvánné elnökletével alakult Magyar Piac Szövetkezet (MPSZ) alapító tagjaként ezt az ügyet képviselte. Életútjáról, mányi hűségéről Ugron Zoltán, Mány polgármestere is megemlékezett a minisztériumi emléknapon. Az 1956-ban született Bokodi Sándort súlyos betegség ragadta el ötvenhat esztendősen, de családja, gyermekei folytatják az útját, s mára sokan az országban ezt az életformát választják. „ A statisztikák a magyar vidék teljesítményét számokban mérik, erős cégek nevével fémjelzik, ám a gazdák tízezreinek szorgalma, teljesítménye alapozza meg” – mondta Fazekas Sándor, s a személyes példák és a példaképek jelentőségét hangsúlyozta.

Idén a Földművelésügyi Minisztérium Darányi Ignác-termében adta át (immáron) földművelésügyi miniszterként Fazekas Sándor a Bokodi István-díjat egy fiatal, s egy idősebb gazdának az emléknaphoz illő ünnepélyes keretek között. A hajdúszováti Sain Krisztián első generációs gazdálkodó, sertéshízlalással foglalkozik, prémium sertéshúst állít elő. A sárisápi Horváth Károly szarvasmarhatartással és tejfeldolgozással foglalkozik családjával együtt. A díjat jelképező, s a néhai Bokodi Sándort megjelenítő kis portrészobrot Györfi Sándor Munkácsy-díjas szobrász készítette, amelyet magyar népzenei kísérettel nyújtottak át a gazdáknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!