Bicske

2016.08.21. 20:50

Fiatalok háza lett a moziból

Bicske - A kisváros egyik legjellegzetesebb épülete vendéglőnek épült, moziként működött, s mostantól a Fiatalok házaként szolgálja a közösséget.

Zsohár Melinda

A város szívében álló épület az 1900-s években vendéglőnek épült, patinás külsejét szerencsére sosem rontották el, senkinek nem jutott eszébe átépíteni, mint annyi sorstársával történt. A mai harminc éven felüliek szinte mind őriznek személyes emléket az egyetlen moziról, a még idősebbek különösen. Randevúhely is volt a mozi.

A bicskei városközpont rehabilitációja kapcsán két éve elkezdődött a rekonstrukciója a több évtizeden át városi filmszínházként működő intézménynek, ám mostanra sikerült befejezni azt. Az augusztus 20-ai ünnep előestéjén megtelt a terem, mostantól koncerteknek, ünnepeknek, de természetesen filmvetítéseknek is helyet adhat a nagyméretű helyiség. Valamennyi megszólaló a szülők egyetértő pillantásaitól kísérten hangsúlyozta: a fiatalok a mai kor veszélyeitől és fenyegetettségétől talán védetten, igényes szórakozási lehetőségekből választhatnak itt, s szervezhetnek maguknak.

Goldsmann Tamás és fia, a tizennégy éves Balázs gitároztak Fotó: Adravecz Tamás

Pálffy Károly polgármester és Tessely Zoltán országgyűlési képviselő a beruházás elhúzódása kapcsán elmondták: az első körben megnyert pályázati pénzből nem futotta a korrekt rekonstrukcióra, a városháza, a katolikus és református parókiák, a templomok környezetének rendbe tétele után, utolsóként kerülhetett sor a volt mozira. Így azonban nem kényszerültek kompromisszumot kötni.

A megnyitón a zsámbéki Höcögő Néptáncegyüttes lépett fel, majd Goldsmann Tamás és fia, a tizennégy éves Balázs gitároztak. Ők stílszerűen, klasszikussá vált filmzenéket játszottak.

Az augusztus huszadikára érkezett testvértelepülések delegációi is részt vettek az eseményen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!