Bicske

2017.05.14. 07:18

Kultúrcsemege: Gyémánt László és felesége festményei Bicskén

Bicske – Gyémánt László Kossuth-díjas festőművész és negyven évvel fiatalabb felesége, Ardey Edina műveiből állított össze tárlatot a legendás művészettörténész, Kratochwill Mimi. A Bicske Barátok Köre a Brasstones fúvós kvintettet hívta meg muzsikálni.

Zsohár Melinda

A 36. Bicskei Napok alkalmával a Bicske Barátok Köre is harminchatodszor tartotta meg ilyenkor szokásos zenés-képzőművészeti és baráti találkozóját a Batthyány kastélybeli Kossuth Zsuzsanna Gyermekotthon dísztermében. M. Fejes Ágnes egyesületi titkár köszöntötte a helyieket és a Bicskéről elszármazott tagokat, akik évente legalább egyszer, ilyenkor hazatérnek szülőhelyükre. Személyes meghatottság övezte a hangulatot, mivel az elnök, a bicskei születésű Végh Róbert, a szakmai elismertségnek örvendő ortopéd sebész súlyos betegségből gyógyult fel. Ő maga köszönthette az ezúttal is izgalmas kulturális programot nyújtó baráti találkozó művészeit és vendégeit.

A hazai festészet doyenje, az 1935-ben született Gyémánt Lászlót sikerült végre megnyerni egy bicskei tárlatra, amit a szintén legendás Kratochwill Mimi művészettörténész, a hazai műértők nagyasszonya válogatott össze.

Kratochwill Mimi művészettörténész

Saját bevallása szerint legalább ötven éve készült erre, ugyanis azóta tisztelője a Kossuth-díjas alkotónak, figyelemmel kísérte „bolyongásait”. A Bicske Barátok Köre szervezte találkozón megjelent Brazília magyarországi nagykövete, Maria Laura de Rocha és férje – Gyémánt László barátaiként. És még egy érzelmi töltet: az alkotó felesége, a negyven évvel fiatalabb Ardey Edina kiállítótársként hozta el alkotásait a ketten című tárlatra. Kratochwill Mimi nem rejtette véka alá: neki is meglepetésként szolgáltak Ardey Edina képei, meggyőző tehetségéhez nem fér kétség, mondta. A hölgy férje tanítványa volt, s miután mindketten megözvegyültek, egymásra találtak a magánéletben is az alkotói vigasz során. A bicskei kiállítás-megnyitó előtt esküvői pillanataikból osztottak meg néhány filmkockát.

Gyémánt László Chicago Blues – a bicskei kiállításon

Gyémánt László portréi mellett elhozta Chicago Blues címmel készített, nyolc nagyméretű képét, amelyeken a chicagói magasvasút szerkezetei elemei láthatók, sajátos technikával megörökítve. Gyémánt a fotó és a festészet kombinációjának hatását keltően ábrázolja az ipari és urbanizált világ e tárgyi példáját, a jazz, pontosabban a blues képi megszólaltatásával. A festő-grafikus képzőművész életében s művein a zene is tetten érhető annak, akit megszólít e sajátos ábrázolás. Hincz Gyula tanítványa volt, 1970-ben távozott a számára szűk és behatárolt hazából és művészeti életből, osztrák állampolgárságot kapott. Már 1982-ben hazatért, elismert lett, s népszerű, festőiskolája csak a legtehetségesebbeknek elérhető, munkái világszerte megtalálhatók a kiállítótermekben.

Ardey Edina képein kétségtelenül érzékelhető a mester hatása, ám önálló, szuggesztív művész. Érdekes látvány a kiállításon Gyémánt többféle beállításban feleségéről festett több portréja, mellettük az asszony önarcképe, s más, neves nők portréi tőle, a klasszikus festészet modorában. Sötét, fekete tónusúak a képek, komolyak, elegánsak, elgondolkoztatók. A kiállítás május 31-éig látható.

Gyémánt László, felesége, Ardey Edina és a brazil nagykövet asszony, férjével a bicskei Batthyány kastélyban, a Bicske Barátok köre találkozóján

Ardey Edina festménye

A zenei csemege ezúttal a Brasstones rézfúvós kvintett volt – Pecze Balázs és Siket István trombita, Tóth Balázs kürt, Brindás Barnabás harsona, Lukács Gergely tuba felállásban. Bach, Goldberg, M. Arnold és A. Plog darabjait játszották a kastélyban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!