Bodajk

2013.06.18. 16:15

Elmélyült munka és játékosság a bodajki iskolában

Az idén a Bodajki Általános Iskola volt a kistérségi gyereknap házigazdája, melyen mintegy háromszáz ötödikes vett részt. Ez alkalommal beszélgettük Mihalik Ferenc igazgatóval.

B. Kiss László

- Napi munkánkban alapelv a gyermek és felnőtt személyiségének tisztelete, a következetesség és igényesség. Igyekszünk harmóniát teremteni az alapkészségek fejlesztése, az értelmes információszerzés és lexikai tudás elsajátíttatása, valamint a tanulás tanítása között. A komoly, elmélyült munka, a humor és játékosság egyaránt jellemző az itteni életre -   e szavakkal kezdte Mihalik Ferenc igazgató a Bodajki Általános Iskola bemutatását.

- Iskolánkban 16 tanulócsoportban 321 gyermek oktatását, nevelését 24 főállású és 3 óraadó pedagógus irányítja. Diákjaink a német nyelvet nemzetiségi nyelvként magas óraszámban tanulják. A német nyelv és kultúra jobb megismerése céljából alakult ki tartós testvérvárosi kapcsolat Rödemarkkal.

Rostási Zoltán, a móri önkormányzati tűzoltóság tagja (a képen) és több társa is ott volt egy tűzoltóautóval a Bodajkon rendezett kistérségi gyereknapon (Fotó: B. Kiss László)

- Ennek keretében tanulóink 5. osztályos koruktól levelezést folytatnak német diákokkal, minden második  évben utaznak Rödemarkba, illetve fogadjuk is az onnan érkezőket. A tehetséggondozás fontos eleme iskolai életünknek, s ez rengeteg versenyt jelent mindnyájunknak.  Szinte minden körzeti versenyen érnek el helyezést diákjaink, a Bolyai matematika csapatversenyen például  megyei első helyezést szereztünk. A Bendegúz nyelvész versenyen is rendszeresen érünk el megyei szinten előkelő helyezéseket, tavaly két diákunk az országos döntőre is eljutott. A honismereti verseny megyei fordulóján  idén második  helyezést ért el a bodajki csapat. Különféle sportversenyekről is ritkán jönnek haza érem nélkül.

Mihalik Ferenc, a helyi általános iskola igazgatója (Fotó: B. Kiss László)

- Kellő figyelmet kapnak nehezebben tanuló gyermekeink is: korrepetálások, fejlesztő és gyógytestnevelés órák, logopédiai foglalkozások, sok-sok türelem, differenciált feladatok és törődés segíti őket.  Évek óta rendszeresek a témahetek, projektmunkák, tavaly Bodajk, idén a művészetek volt a  háromhetes projektek témája, melynek során rengeteg élményt, ismeretet szereztek a gyerekek. Volt közös futás, Bodajk-túra, vetélkedők, Bodajk történetének tanulmányozása a könyvtárban, Viktor Vasarely művészetének sokoldalú feldolgozása, Györkös Ferenc népi fafaragó gyűjteményének megtekintése és még számos érdekes program.   Júniusban  balatoni fürdésre visszük a jelentkezőket, és két nyári tábor közül is választhatnak az érdeklődők - tudtuk meg az igazgatótól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!