Bodajk

2016.08.21. 20:43

A szent család szobra

Bodajk - A Szent István-napi rendezvények keretében leleplezték és felszentelték a „A magyar szent család bodajki zarándoklata” címet viselő szobrot.

Civil Tudósítónktól

Wurczinger Lóránt, Bodajk város polgármestere beszédében kiemelte: István királyunk Székesfehérvárról gyakran csónakon közelítette meg Bodajkot, hiszen annak idején a Móri árok vizes, mocsaras vidék volt. Útjára gyakran elkísérte felesége Gizella, és fia Imre herceg. A szobor ennek állít emléket.

A három alakos alkotás Pintér Balázs szobrászművész nevéhez fűződik. A művész gondolatai szerint olyan emlékművet hozott létre, ami a település történetének fontos kultúrtörténeti eseményét dolgozza fel, jelentősen fejleszti a közösség történeti tudatát, valamint a nemes anyagok - kő és bronz - használata a környezet szépségeit erősítik.

A Magyar Szent Család figurális szoborcsoport, melyen minden személyiség a saját jellemével jelenik meg egymással harmóniában. Szent István határozott alakja szerepel a fő helyen, Gizella figuráján a partot érés ősmozdulatai sejlenek fel, melyben Szent Imre herceg gyengéden segíti.

A világos mészkő rusztikus megmunkálása a természeti környezetet mintázza, melybe az egyház jelképéül is szolgáló hajó beékelődik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!