Bodajk

2017.06.06. 11:44

Kitáncolták a májusfát Bodajkon

A lassan feledésbe merülő régi szokást, a májusfa kitáncoltatásának hagyományát elevenítették föl Bodajkon.

B. Kiss László

A délelőtti programok a bodajki önkéntes tűzoltók segítségével zajlottak május utolsó szombatján. Ugrálóvár, tűzoltó autó, és ügyességi verseny várta a gyerekeket. Délután kreatív fajátékokkal, lovaskocsizással bővült a programok sora. A gyermeknapi programokba a Bodajki Helytörténeti Egyesület is örömmel kapcsolódott be. A zarándokudvarban avar kori vitézi próbatételt lehetett véghez vinni, melyről hiteles tanúsítványt is kaphattak a résztvevők. A plébánia udvaron gyöngykészítéssel, gyöngyfűzéssel, rajzolással, kirakóval és ügyességi játékokkal szórakozhattak a gyerekek. Az „Élet-Kép-Tár"-ban megnyílt, új kiállítást, melyet „Bodajk évezredes kincsei" címmel rendeztek, szintén meg lehetett tekinteni.

A májusfa kitáncolását a 3Falu táncműhely tagjai végezték
Fotó: önkormányzat

A színpadi műsorokat Wurczinger Lóránt polgármester nyitotta meg, majd átadta a szót a rendezvény ötletgazdájának,  Kozma Ferencnek, aki   a májusfa körüli népi hagyományokról beszélt. A folytatásban   az MMA harcművészet világába kalauzolta el a közönséget egy helyi baráti társaság, Füredi Imre vezetésével. A  tópart mellett a  játszótéren a 3Falu Banda interaktív mesejátékkal várta a gyerekeket. A Debrecenből érkezett Gabitriál extrém sportcsapat triál bemutatót tartott, melynek során egy speciális kerékpár segítségével, a mesterséges elemekből kialakított pályán akrobatikus manővereket, kunsztokat  mutattak be. A biciklis bemutatót egy másik, szintén extrémnek mondható sportág. a kötélugrás követte. A Szombathelyről érkezett Kötélugró Klub látványos mutatványokkal  nyűgözte le a nézőket – derül ki a település honlapján olvasható beszámolóból.

A színpadi programok után kezdetét vette a májusfa kitáncolása a 3Falu táncműhely, a fa kidöntésében pedig az önkéntes tűzoltók végezték. A gazdag program táncházzal, majd bállal zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!