Bodajk

2016.06.07. 13:20

Avantgárd művész formázza meg a magyar királyi szent családot

Bodajk, Mór - Fiatal, avantgárd művész készíti Szent István és családja szobrát, melyet augusztus 20-án avatnak föl.

B. Kiss László

A móri szobrász, Pintér Balázs műtermében elkészült annak a szoborkompozíciónak a váza, melyet augusztus 20. alkalmával avatnak majd föl Bodajkon, a római katolikus kegytemplom előtt. A drótból készült vázra viaszból mintázza meg a művész a magyar szent család - Gizella, István és Imre - alakját. Ekkor már látszanak majd az uralkodói család tagjainak attribútumai, az alakok arcvonásai, illetve a ruharedők is. Erről szilikongumival veszi majd le a negatívot, aztán már csak a bronzöntés lesz hátra - tudtuk meg Pintér Balázstól.

Lapunk tavaly szeptemberben adta hírül, hogy Bodajk önkormányzata hétmillió forintot nyert egy szoborkompozíció felállítására. A köztéri művet az egyébként inkább avantgárd művészként ismert Pintér Balázs, a bodajki Hang-Szín-Tér Művészeti Szakközépiskola tanára készítheti el. A művész még az ősszel elmondta lapunknak: nyilvánvaló számára, hogy egy köztérre nem volna szerencsés túlságosan elvont szobrot készíteni. A készülő alkotás a magyar szent család bodajki zarándoklatát idézi föl. A három, csónakból kiszálló, közel életnagyságú figura faragott mészkő talpazaton áll majd a régi zarándokhely, Bodajk katolikus temploma előtt.

Amikor elkészült a kompozíció drótváza, azt Pintér Balázs a móri műteremből Bodajkra is elszállította, hogy a szobor majdani helyén vehessék szemügyre a képviselőtestület tagjai, illetve a plébános atya.

A művész - mint mesélte - örömmel állapította meg, hogy láthatóan minden jelenlevőnek elnyerte a tetszését az elképzelése. Az 1978-as, pázmándi születésű Pintér Balázsnak, aki 2004 óta él Móron, ez lesz egyébként a második köztéri szobra. A Szent Vendelt ábrázoló alkotása Vértesacsán látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!