Négy nap, 22 óra – világversenyre indulnak az asztalos magyar fiatalok

2012. december 06., 07:59 szerző: Klecska Ernő
komment
Székesfehérvár – Egy igazi asztalos dinasztia sarja Sárvári Ádám, aki idén ősszel – másodmagával – megnyerte a legrangosabb európai szakmai versenyt, az Euroskills-t, a szakmunkások Európa-bajnokságát.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Kell ahhoz valami elhivatottság, hogy valaki európai szakmai versenyt nyerjen, de ahhoz még több, hogy az a valaki minden erejével a világversenyre is készüljön. A fehérvári Sárvári Ádám ilyen. Erről mi sem tanúskodik jobban, mint az a kép, amelyik a hatalmas, a fehérvári Városkapu ipari parkban lévő családi asztalosműhely – mit műhely: csarnokok! – egyik falán található, s amelyen a kis Ádám, lehet vagy 3-4 éves, a gyalupad tetején áll, s próbál valamit fűrészelni.

A nemrég a második „X”-be lépő fiatalember, aki az asztalos szakma elsajátítása előtt elvégezte a Jáky József műszaki szakközépiskolát – bár a falakon lévő képek minden fázisában rögzítik pályáját – ma már nem férne el a padon, de nem is ambícionálja magát erre. Nagyobb „fellépő helyeken” is megmutathatta már magát – idén másodmagával megnyerte a legrangosabb európai szakma versenyt, az Euroskills- t. Azon a színpadon is ugyanaz a Sárvári gyerek állt, mint amelyik a fényképen, a gyalupadon, csak kicsit másként – egy fénykép sincs, ahol a lába a földet érte, társaival örülve ugrált a magasba. Október 4-6. között, több mint 30 ország közel 500 versenyzőjével a belgiumi Spaban tartották a fiatal szakmunkások Európa-bajnokságát, az Euroskills 2012 versenyt.

Sárvári Ádámról már óvodás korában olyan fénykép készült, hogy a gyalupadtetején áll és fűrészel. A képen egy most készült remekével látható (Fotó: Nagy Norbert)

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) szervezésében a magyar csapat minden korábbi szereplést messze felülmúlva 5 arany-, 1 ezüst és 5 bronzérmet szerzett. Ezzel a kiváló teljesítménnyel Magyarország a 24 résztvevő országból az ötödik legeredményesebb lett. Szakmájában Európa legjobbja Ónodi Zoltán épületasztalos, Berkes Gábor bútorasztalos, a Csőke János, Kreszán Kristóf, Zeke Sándor összetételű „információs és kommunikációs technológiák” csapat, a Losonczy László, Ullrich István összetételű mechatronika csapat és a Sárvári Ádám, Berkes Gábor, Ónodi Zoltán összetételű faipari csapat lett.

Október 28-29-én a Tooltechnic System Kft. (a Festool márka hazai márkaképviselete) és a H-Didakt Kft. szervezésében a bútorasztalos szakmában megtörtént a világversenyre, a WorldSkills Leipzig 2013-ra utazó versenyző kiválasztása. A két napos versenyre a Kaesz Gyula Faipari Szakközépiskola és Szakiskola területén került sor – számolt be lapunknak Ádám, aki az európai teljesítményével épületasztalos szakmában már korábban kvalifikálta magát a versenyre. A két körös verseny után Kálnai Levente, a Kozma Lajos Faipari Szakközépiskola utolsó éves technikus tanulója örülhetett, jövőre, a 2013- as világversenyen ő fogja vele együtt bútorasztalos szakmában képviselni majd Magyarországot.

– Az első nap volt az előválogató, ahol 15 emberből 4 embert választottak ki, de mivel 5 versenyzőnek volt szoros pontszáma, mindannyian tovább jutottak a második fordulóba. Első nap arra a kis szekrényre kellett az ajtót elkészíteni tölgyfából, összeragasztás nélkül, második nap pedig e szekrénybe kellet egy fiókot készíteni, majd magát a szekrényt is meg kellett csinálni. A világversenyen, a WorldSkill-en nem lesz csapatmunka, hanem külön indul a két faipari szakma, szemben az európai megmérettetéssel, az EuroSkillsel, ahol csapatban dolgoztak a fiatalok. A 4 napos, 22 órás verseny minden bizonnyal nagyon megterhelő lesz – véli az ifjú mester.

Klecska Ernő

2012. december 06., 07:59 szerző: Klecska Ernő

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...