Utca az esőerdőben?

2015. április 09., 11:08 szerző: Kelemen Attila
komment
Már az Amazonas vidékének esőerdői is láthatóvá válták a Google Street View kamerái segítségével.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

A Google Utcakép vagy más néven Utcanézet (angolul Street View) a Google azon szolgáltatása, melynek segítségével virtuálisan bejárhatunk különböző helyeket. A szolgáltatás 2007. május 25-én indult az Egyesült Államokban.

A Google nem csak autós kamerákat használ: motorkerékpárokkal, hómobilokkal, kerékpárokkal és különleges beltéri eszközökkel is készültek képek, így olyan nehezen elérhető tájak is bejárhatók virtuálisan, mint az Antarktisz, az Északi-sark, az óceánok mélye, az Eiffel-torony[6] vagy éppen az Amazonas esőerdői.

Ez utóbbi helyen felszerelt kamera révén 360 fokos szögben láthatók a fák a gyökértől a lombkorona csúcsáig, számolt be a BBC News a szenzációs hírről. A 18 kilogrammos kerek Trekker kamerának 15 lencséje van, és minden 2,5 másodpercben készít felvételt. A kamera kiépített drótkötélvezetéken felfüggesztve halad, óránkénti akár 100 kilométeres sebességet is képes elérni. A képek a Google Maps szolgáltatáson érhetők el. A Google 2010-ben kezdte el fényképezni az Amazonast vidékét, 12 Trekker kamerát csónakkal juttattak el a folyam két mellékfolyójára, a Rio Aripuanára és a Rio Madeirára együttműködve az Amazonas Fenntarthatóság Alapítvánnyal (FAS).  „Sok ember életében nem jut el az esőerdőkbe” – mondta Laurian Clemence, a Google szóvivője – Azt is reméljük, hogy a környezetvédők is hasznát vehetik, hogy lássák, mi történik itt” – tette hozzá.Ami pedig minket, magyarokat illet: a Google Street View 2013. április 23-án lett elérhető egész Magyarországon.

Kelemen Attila

2015. április 09., 11:08 szerző: Kelemen Attila

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...