Bulivan

2015.05.16. 07:47

Arany dobverővel a FEZEN-re

Székesfehérvár - Nyolc középiskolás versengett az Arany Dobverő díjért a II. Fehérvári Ifjúsági Feszt színpadán. A legjobbnak a Pythagoras együttes találtatott.

Buthy Lilla

Pythagoras nem csak matematikával, zenével is foglalkozott. Ő fedezte fel a rezonancia alaptörvényét, miszerint a hang magassága a rezgő húr hosszának függvénye. Másrészt meg eléggé jól hangzik – mondják mosolyogva a Pythagoras együttes tagjai arra a kérdésre, miért éppen ezt a nevet választották maguknak.

– Megbeszéltük, hogy jó, akkor legyen ez, ilyen még úgysincs. Kiderült, hogy van. Norvég és holland formációk. Az egyik death metal banda, a másik meg a hetvenes években volt aktív – fejtegeti tovább a névválasztást az egyik alapító frontember Bognár Attila, aka. Jack Cooper. Hozzáteszi: – A versenyen is játszottuk már a Darling című saját számunkat, ezenkívül még egy Franz Ferdinand feldolgozást adtunk elő. Nyilván úgy érkeztünk, hogy meg akarjuk nyerni, az önbizalmunk a helyén volt – mondja mosolyogva.

– Amikor már megvolt a harmadik és a második helyezett, sejtettük, hogy a mi nevünknek kell következnie. A zsűri azt emelte ki, hogy ez a stílus most nagyon népszerű Magyarországon és külföldön is. Tulajdonképpen reneszánszát éli és már egy új hullámnak is tekinthető – teszi hozzá. Fesztiválra valók – mondta róluk a zsűri, így hát a jutalmuk is az, hogy a FEZEN-en koncertezhetnek. Ez lesz az első fesztiváljuk, ami jó beugró lehet a többire.

A Pythagoras együttes az Arany Dobverő díjért lépett színpadra, amit meg is nyertek. Jutalmuk egy saját koncert a FEZEN fesztiválon
Fotó: Molnár Artúr

– Véletlenül is odakeveredhetnek az emberek a sátorhoz, nem úgy, mint egy klubkoncerten, így többen megismerhetnek minket, akiket becsábít a zenénk – meséli bizakodva a telekis Márkos Albert az együttes új gitárosa. Egyébként a zenekar első nagy koncertje a már befutott Cloud 9+ előtt volt 2014 tavaszán.Egyelőre főleg feldolgozásokat játszanak, de csak az idő szűke miatt, egyre több saját dalt terveznek, sőt már nagy erőkkel írják a számokat, és készül a kislemez is.

– A „feldolgozás” zenekarból lassan már kezd kialakulni a saját hangunk, hogy mitől „pythagorasos” egy dal. A Fezenre is már nagyrészt kiforrott saját számokkal és valóban egyedi feldolgozásokkal készülünk – fűzi hozzá a gitáros, aki jövőre fog végezni a középiskolában, és hamar megtalálta a helyét az együttesben. Az alapvetően populáris alternatív, indie rockot, brit popot játszó formációba tulajodonképpen ő hozta be a blues rock irányt, de már a pszichedelikus rock-kal is kacérkodnak. A szövegeket alapvetően angolul írják, szerintük ez a stílus ezt kívánja meg. Egyszerű szövegek, mert nem is az a lényeg, hanem a dallam és a zenei alap. Magyarul viszont már „gagyinak” hatna az, ami angolul jól hangzik, előbbi szebb és nehezebb nyelv, bonyolultabb szövegeket is kívánnak meg a dalok.

– Már gyermekkoromtól elég erős zeneelméleti alapom volt, ami nagyban segített a későbbiekben is. Édesapám zeneszerző és csellista, Márkos Albert, nagyapám pedig, aki ugyancsak Márkos Albert, a Kolozsvári Filharmonikusok koncertmestere volt és hegedűművész – meséli a legfiatalabb Márkos Albert. Eredetileg zongorázott, öt éve tanul dzsesszt, két éve gitározik. Ezen a ponton kell bemutatni a zenekar többi tagját is. A görög származású Jack Cooper, Bognár Attila tavaly év elején találta ki, hogy összehozza a bandát. Egyébként ő a Slam Poetry Székesfehérvár egyik alapítója – a szövegírásból így természetes, hogy ő is kiveszi a részét. Énekelt már, basszusgitározott több helyen, volt egy zenekar, amiben inkább hörgött, mert akkor még a metál tetszett neki. Mellette Almási Rezső Máté énekel. A ritmusgitáros Barbély Bence, a billentyűknél Bence öccse, Levente játszik. Dobosuk Szabó Arion, a Kodolányiba jár, tizedikes, a zenekar mellett pedig a Dávid Kornél kosársuliban kosarazik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!