A magyarok fele tervez idén nyaralást, a legtöbben belföldön maradnak

2017. június 19., 07:30 szerző: S. Töttő Rita
komment
Székesfehérvár - Ismét fellendülőben van az utazási kedv, mindenkinek ajánlott is, hogy kizökkenjünk a fárasztó hétköznapokból. Für Zsuzsanna, egy fehérvári utazási iroda vezetője szerint idén is nagyon bőséges a kínálat, ezért érdemes idén is új helyeket felfedezni. A kutatások szerint idén minden második magyar tervez nyaralni.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

A legtöbben vízpartra szeretnének menni idén is nyaralni – derül ki a Gfk kutatóintézet idei felméréséből, amely szerint egyébként minden második megkérdezett azt válaszolta: tervezi, hogy idén elmegy valahová nyaralni. A megkérdezettek nagy része belföldön marad, harmadannyian mennek külföldre és vannak, akik itthon és külföldön egyaránt nyaralnak majd idén.

 

- Természetesen vannak a klasszikus, kedvelt úti célok, amelyek könnyen elérhetőek, mégis tengerparton vannak. Ilyen például Horvátország, amely egyénileg is elérhető, s viszonylag jó áron foglalhatók a nyaralások. Az apartmanoktól a luxus szállodákig minden megtalálható a horvát tengerparton, így mindenki megtalálhatja az igényeinek megfelelőt – tudtuk meg a szakembertől, ahogy azt is: egy egyhetes horvát tengerparti nyaralás már 55 ezer forinttól elérhető buszos utazással, szállással együtt, de ha csak apartmant szeretnénk foglalni, már arra is van lehetőség 65-70 ezer forinttól. A kisgyermekes családok jobban szeretik azonban az olasz tengerpartot, amely homokos és lassan mélyül. A magyar családok javarészt az északi régiókba utaznak, ahol a főszezonban, július-augusztusban 100-120 ezer forintért bérelheti apartman egy hétre. A déli területek, Róma és Nápoly környéke, már ennél is drágábbak Olaszországban, az utazási iroda vezetője szerint egy kétfős apartman 150-180 ezer forintért bérelhető.

 

Idén Albánia számít trendinek, mint kiderült, egyre többen keresik fel az országot. Sok a tévhit ezzel az országgal kapcsolatosan, ahol egyébként 1991-ig diktatúra volt. - Érdemes felfedezni az országot, éppen a hiedelmek miatt, mert nagyon sok közülük nem valós – szögezi le a szakember, hozzátéve, hogy Albánia természeti értékei mindenképpen megérnek egy utazást. Homokos, kicsit zsúfolt tengerpartja igazán különleges, de azoknak sincs okuk panaszra, akik a nyugalmasabb strandokat kedvelik, ugyanis a szállodáknak általában saját partszakaszuk van, ahol csak a vendégek pihenhetnek. – A közbiztonság jó, a szállodák pedig igyekeznek felvenni a versenyt a nyugati színvonallal – tette hozzá Für Zsuzsanna, aki szerint egy 10 napos albániai út félpanzióval fejenként 120 ezer forint körül van.

Szintén érdemes megemlíteni Montenegrót és Szlovéniát, hiszen mindegyik nagyon szép látnivalókkal rendelkezik. – Szlovénia egyénileg is és távolság szempontjából is könnyebben elérhető. Sok olyan látnivaló van, amit nyaralás alatt érdemes közbeiktatni. Gondolok itt a postojnai cseppkőbarlangra, a híres lipicai ménesre vagy éppen a helyi borokra. Ez utóbbi okán gasztronómiai vonalon is érdemes felfedezni az országot – tudtuk meg. De, mint kiderült, Bali szigetét is érdemes felkeresni nyáron, ugyanis nagyon kellemes klímájú ezekben az évszakokban ez az egzotikus hely. Ezután pedig már csak döntenünk kell, mi is legyen a következő úti cél…

ÍGY UTAZUNK

A magyar lakosság kicsivel több mint fele (54 százalék) tervez utazást idén nyáron, közülük a legtöbben (32 százalék) belföldi úti célban gondolkodnak, 10 százalékuk külföldre készül és 12 százalék bel- és külföldi utazást is beiktat a nyári szabadságába.

A kutatás eredményei szerint a nyaralás tervezését számos tényező befolyásolja, amelyek egyike az életkor. Az 50 évnél idősebbek körében már többségben vannak a nyaralást nem tervezők. Míg a 20–29 évesek jellemzően külföldre utaznak, addig a 40–49 évesek szívesebben pihennek a határokon belül. Csak belföldi utazást az átlagnál nagyobb arányban terveznek a négy vagy több fős háztartásokban élők (43 százalék) és a legalább két gyermeket nevelő családok (55 százalék).

Nem meglepő módon a felmérés adatai szerint a legvágyottabb hazai úti cél idén a magyar tenger: a belföldi utazást tervezők 46 százaléka a Balatont választja, közülük is leginkább a 15–19 éves korosztály (61 százalék), valamint a négy vagy több fős családban élők (56 százalék) terveznek itt nyaralni.

Nagy Vivien

Baglyas Milán

Csapó Zsuzsanna

- Szívem szerint Párizsba mennék – vágta rá a „Hova mennél el nyaralni?" kérdésemre Vivien, édesanyja, Henrietta elmondta, belföldön nyaralnak, illetve olyan helyen, ahol vannak programok, s lehet fürdeni is. – Nem nagyon járok nyaralni, utoljára Egerben voltam, erre a szezonra nincs is tervem egyelőre. Szerintem utazni társaságban a legjobb, nem pedig egyedül. Szívesen elmennék egyszer Olaszországba. – Igaz, hogy ritkán tudok elmenni nyaralni, de nagy élménynek tartom. Szerintem fontos, hogy az emberek a nyarat pihenéssel töltsék. Ha most elmennék utazni, akkor a barátaimmal tenném azt meg.

S. Töttő Rita

2017. június 19., 07:30 szerző: S. Töttő Rita

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...