A Saul fia Spielbergnek is tetszett

2016. március 04., 19:39 szerző: Osváth Sarolta
komment
A múlt vasárnap éjjel, a Los-Angelesi Dolby Színházból közvetített Oscar-gála után szerdán először állt a sajtó elé a Saul fia stábja a budapesti Toldi moziban.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

A zsúfolásig megtelt teremben a hazai és nemzetközi média képviselői némi megilletődöttséggel és őszinte kíváncsisággal várták – a harminc év után ismét magyar – Oscar- díjasokat. Alighogy bevonult a stáb a Toldi mozi színpadára és szép sorban leültek a székekre, Nemes Jeles László immár egész világon ismert szőke feje hosszan eltűnt az asztal alatt. Láthatóan kotorászott valami után, nagy nehezen megtalálta, amit keresett, majd lazán kicsapta az asztalra a többkilós arany Oscart. Felcsattant a taps, kattogtak a fényképezőgépek, majd valaki megint lenyúlt az asztal alá, keresgélt egy darabig és ő is előhúzott egy újabb aranyló figurát. A nézőtéren újabb lendületet kapott az ováció, a hazai és nemzetközi média képviselőiből álló közönség ekkor már vette a poént.

Álló vastaps és hangos nevetéssel kísérte, ahogy a következő, ugyancsak Amerikából elhozott harmadik aranyos díj is előkerült az asztal alól. Ezzel indult a sajtótájékoztató, kiegészítve némi pluszinformációval: lenne még egy negyedik is a bemutatott három díjon kívül, amit a Golden Globe után Amerikában kaptak még, de éppen nincs Budapesten. Az Independent Spirit Awards, a Golden Reel Awards és Oscar mellett ugyanis Erdély Mátyás operatőr az Amerikai Operatőr Céh Spotlight-díját is átvehette, de mivel egy munka miatt Amerikában kellett maradnia, nála van, itt még nem tudták megmutatni. A sajtótájékoztatón egyébként Nemes Jeles László rendezőn és Röhrig Géza főszereplőn kívül részt vett Zányi Tamás hangmérnök, Vági Zoltán történész szakértő, Melis László zeneszerző, Krasznahorkai Balázs, a rendező munkatársa, Zsabezsinszkij Éva casting-direktor, Rajk László látványtervező, valamint Sipos Gábor és Rajna Gábor producer is. Nemes Jeles László a hollywoodi díjátadóról elmesélte: egész este úgy érezte magát, mintha módosult tudatállapotban lett volna. Sok mindenre nem is emlékszik azok közül az események közül, amelyek bizony ezen az estén történtek, pedig biztos igazak, mert fotók is vannak róluk. Sajnálta, hogy a protokoll szerint csak egyedül léphetett az Oscar-gála színpadára, mint a legjobb idegen nyelvű film rendezője, pedig szívesen vitte volna magával a többieket is, de Röhrig Gézát legalább… Az Oscar-szoborral a kezében mindössze 45 másodperce volt, hogy elmondja a filmmel kapcsolatos legfontosabb gondolatait. A különböző díjátadókon igyekezett mindig másként fogalmazni, de az Oscar- gálára „a film szívére” akart koncentrálni. Ezért mondta, hogy a Saul fiában azt akarta megmutatni, miként lehet „embernek maradni a legnagyobb sötétségben, akkor is, ha már nincs remény”.

A filmben alkotótársaival együtt egy belső nézőpontot akartak bemutatni, „hogy megértsük az embert a holokausztban” – fogalmazott. Fontos visszajelzés volt számára, hogy Steven Spielberg filmrendező, akivel az Oscar-gála előtt és után is beszélgetett, jelentős filmnek nevezte a Saul fiát, és úgy értékelte, hogy az alkotás hozzájárul a holokauszt kollektív emlékezetéhez. Spielberg azt is megjegyezte: nem sejtette, hogy olyan sokáig kell várni a Schindler listája után, mire egy ilyen film megszületik. Az első játékfilmével mindjárt Oscart nyerő rendező nem titkolta: csodálatos érzés, hogy az emberek örülnek az Oscar-díjnak, és ők is a magukénak érzik. – Ha ügyesen csináljuk, nem fog agyonnyomni ez a díj – mondta –, betesszük egy kis vitrinbe, remélem, nem kell látnom mindennap. Nem lett volna tragédia, ha nem, de inkább jó, hogy megkaptuk – tette hozzá. Röhrig Géza, a film főszereplője őszintén szólt arról, hogy Hollywood nem az ő világa: – Az Oscar-gála mármár az idiotizmus minősített orvosi esete – vélekedett.

Azt is elmondta, sokak gratuláltak, beszélgetett is velük, de nem tudta, kicsodák, bár ismerősek voltak. Nem vagyok jó celebekből – ismerte el, nagy tetszést aratva a sajtótájékoztatón. – Nem is voltam bent a díjátadón, mert megsajnáltam egyet azok közül, akik az ajtó előtt várakoztak, számukra a legnagyobb boldogságot jelentette, ha be tudtak jutni – mesélte. Én csak akkor mentem vissza a terembe, amikor sms-t kaptam a producerektől, hogy jöjjek már, mi következünk. Bevallotta: őt is nagyon megérintette a sok üzenet, amit kapott: – Én már a díjátadó előtt úgy éreztem, hogy 15 millió Sauljaként vagyok ott – mesélte. A sajtótájékoztatón megtudtuk: a Saul fia túl van a 180 ezer nézőn, hamarosan készül egy DVD-kiadvány, és több könyv is megjelenik a filmhez kapcsolódóan.

A Saul gyermekei program keretében összegyűjtik a holokausztban elgázosított százezer magyar gyerek nevét. Nemes Jeles László már az új filmjére készül, hasonlóan nagy ambícióval, de ahhoz, hogy ilyen sikeres filmet alkosson, bölcsesség kell és szerencse – tette hozzá. A Naplemente (Sunset) című új filmje az első világháború előtt játszódik Budapesten, egy fiatal lány története. A filmet Magyarországon forgatják, már a szereplőválogatás folyik. – Ezúttal világhírű színésznőt szeretnék csinálni egy magyar színésznőből – tette hozzá mosolyogva az Oscardíjas Nemes Jeles László.

Osváth Sarolta

2016. március 04., 19:39 szerző: Osváth Sarolta

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...