2015.04.21. 11:54
A Szabad Színház tagja szívesen séfkedik
Székesfehérvár - Volt rendező és közgyűlési elnök, most éppen tanácsadó és egy független színtársulat oszloposa. Mellesleg szabadúszó konyhatündér, aki maga keveri ki a mustárját.
Fertő László, mit szépítsük: hedonista. Szereti a színházat, a szép nők és humoros férfiak társaságát, és ételből, borból, beszélgetésből is a jókat. És szeret a konyhában tüsténkedni. Ott jártunk előtt éppen egy jókora rézüstöt sikált ki roppant munkával, hogy abban majd eperlekvárt főzzön be, ha eljön e tavaszi gyümölcs igazi szezonja. Mi azonban ezúttal Laci házi mustárjának megszületését voltunk hivatva meglesni, házigazdánk ugyanis a saját kezűleg készített élelmiszerekre esküszik, legyen az ízesítő, vagy alapanyag. A gyümölcsszezonban általában egy emberes fazék mellett találnánk, de mustárfronton sem bízta az eseményeket a véletlenre, beszerzett ugyanis indiai barna, fehér és fekete mustármagot is, melyeket kis adagban egy kölcsönkért családi kávédarálón őrölt finomra.
A földszerű kotyvalékból lesz némi kavarással és ízesítéssel a hamisítatlan, egyedi házi mustár a la Fertő Laci. Fotó: A szerző
– Vigyázni kell, mert ha hosszan darálunk, a mustárőrlemény felmelegszik, és keserű lesz – szólt Laci figyelmeztetése. Az őrleményhez a mag súlyával azonos olívaolajat adott, nem mérte szűkmarkúan a sót, frissen tört borsot és a fehérborecetet sem. És jött a titkos összetevő: a kertben növő három tő otellószőlő kipréselt, mindenféle édesítőszer nélkül is tökéletes vörös ivóleve került még az egyelőre sáros kerti földre hasonlító keverékbe. Finom keverő mozdulatokkal alakult, ízesedett a házi mustár, amit kétféle módon – az egyik részt méregerős wasabi porral feltuningolva – tökéletesített házigazdánk.
Maga a beszerzés-őrlés-kutyulás macerája felveti az emberben, megéri-e a fáradtságot a végeredmény? Nos, nagyon finom házi mustárt kaptunk, amire pár hétig a hűtőből rájárhatunk, hiszen tartósítószermentes. De mire megromlana, úgyis elfogy.